Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fortsetter kampen på liv og død

Demonstranter fortsatte å bygge barrikader i sentrum av den ukrainske hovedstaden Kiev i formiddag.

FORBEREDT PÅ ALT : Et billedlig uttrykk for det ukrainske dramaet. AFP PHOTO/ OLEKSANDR RATUSHNIAK Scanpix
FORBEREDT PÅ ALT : Et billedlig uttrykk for det ukrainske dramaet. AFP PHOTO/ OLEKSANDR RATUSHNIAK Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Politiet står nå 150 meter fra de mange meter høye barrikadene som omgir Midan-plassen i sentrum av den ukrainske hovedstaden. Foran barrikadene velter tjukk røyk seg mot himmelen. Det er bildekk som er tent på for å stanse politiets frammarsj.

Kun styrke gjelder. Alle forsøk på en politisk løsning ser ut til å være gitt opp etter at opposisjonslederne Vitalij Klitsjko og Arsenij Yatsenjuk i natt hadde fullstendig innholdsløse møter med president Viktor Janukovitsj, melder blant annet Kyiv Post.

Det er bare styrke som nå teller i det ukrainske dramaet. Og valplassen er Maidan-plassen, der demonstranter har holdt stand i snart tre måneder, og som regjeringen i går sa de ville rydde i det de kaller en anti-terror-operasjon.

I de harde kampene i går og i natt er minst 26 døde. Den siste døde tidlig i ettermddag, og var den siste av 10 politifolk som er døde, ifølge det ukrainske Innenriksdepartementet.

Et liv er lite verdt. Opptrappingen av volden det siste døgnet er dramatisk. Et menneskeliv er ikke lenger så mye verdt for mange. En journalist ble dratt ut av ei drosje på vei hjem fra jobb, og banket så kraftig at han døde av skadene. Politiet skyter med skarpt inn i mengden av demonstranter, mage av de døde er skutt. Og de mest ytterliggående opprørerne angriper politi-og sikkerhetsstyrker med bensin-bomber, brostein, jernstenger og balltrær. Ukrainske regjeringstro medier, og russiske medier, melder også om at opprørerne har automatvåpenet Kalashnikov.

Samtidig møttes EU utenriksministre til et krisemøte idag for å diskutere Ukraina. EUs utenriksansvarlige Catherine Ashton sier at alle muligheter er på bordet, også reiserestriksjoner for politikere og militære som spiller en rolle i å knuse opprøret.

Landets undergang? Opprørene støttes av EU og USA, de vil ha et Ukraina vendt mot vest. Mens Janukovitsj henter diplomatisk støtte fra Russland, som vil ha Ukraina vendt mot seg.

Det som nå skjer i Ukraina kan fort bli det unge ladets undergang som land. I Vest-Ukraina vil det være utenkelig for Janukovitsj å gjenopprette kontroll, etter at opposisjonen tok over kontrollen av mange by-administrasjoner for to uker siden. Og i øst og i sør er det nærmest utenkelig at en leder fra «vest» vil kunne ta kontroll, hvis Ukraina får en slik leder etter presidentvalget i januar neste år.

Et spørsmål om offervilje. Russland presser på diplomatisk for å få større autonomi for de ukrainske regionene. Det vi kan få i Ukraina er et «regionenes Ukraina», med stort regionalt selvstyre, og en svak sentralmakt. Slik kan Russland få kontroll med de delene av landet de vil ha kontroll over, de østlige regionene med Donbass, og kull- og stål industrien, og Krim, der den russiske Svartehavsflåten holder til, og der russisk er et vanligere språk enn ukrainsk.

Imens står kampen om Ukrainas framtid i gatene i Kiev. Det er politisk vilje det står om, i ytterste konsekvens viljen til å dø for saken, slik mange av de mest ytterliggående aktivistene har sverget at de vil. Men døden er også en realitet for politi- og sikkerhetsstyrker. Og der er den politiske motivasjonen mindre. Enn så lenge følger de ordre.

Hele Norges coronakart