Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fortsetter med ulovlig billettsalg

Nettsida Viagogo selger Øya-billetter til trippel pris. - Direkte i strid med svartebørsloven, sier Forbrukerombudet.

POPULÆR:  Øyafestivalen har i flere år vært plaget av svartebørssalg. Tidligere har de holdt igjen et lite antall billetter som de har lagt ut for salg rett før start for å få ned svartebørssalget. 
Foto: Eirik Helland Urke
POPULÆR: Øyafestivalen har i flere år vært plaget av svartebørssalg. Tidligere har de holdt igjen et lite antall billetter som de har lagt ut for salg rett før start for å få ned svartebørssalget. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

(Dagbladet): Øyafestivalen er en av sommerens mest populære, og 11 000 billetter til hver av dagene ble raskt revet bort da de kom for salg.

Til tross for det selger nettstedet Viagogo store mengder billetter til arrangementet.

Ordinær pris på ukespass koster 2255 kroner inkludert billettavgift. Tilsvarende billett koster 6057,45 kroner hos Viagogo - 3800 kroner mer enn originalprisen. Dagspass går for en tusenlapp mer enn opprinnelig utsalgspris.

- Vi har ikke noe med dette å gjøre. Vi er av den oppfatning at billettpriser skal arrangøren sette. Før loven om svartebørssalg kom foregikk videresalg til langt høyere pris enn ordinær. Det er heldigvis ulovlig nå. Vi kan aldri garantere at billetter kjøpt via slike nettsider er gyldige før de kommer til festivalen, sier pr-sjef i Øyafestivalen Jonas Prangerød, som har opplevd at publikum møter opp med falske billetter.

- Trygt Tirsdag skrev Dagbladet at Justin Bieber-billetter lå til salgs på samme nettside - før det ordinære salget startet. Konsertarrangør Atomic Soul advarte da fansen mot disse.

STIV PRIS:  På Viagogo.com selges ukespass til Øyafestivalen for over 6000 kroner. Ordinær pris er 2200. Det er i strid med Svartebørsloven. Foto: Graps fra Viagogo.com
STIV PRIS: På Viagogo.com selges ukespass til Øyafestivalen for over 6000 kroner. Ordinær pris er 2200. Det er i strid med Svartebørsloven. Foto: Graps fra Viagogo.com Vis mer

1. juli 2007 trådte loven om svartebørssalg i Norge i kraft. Den forbyr videresalg av billetter til høyere pris enn den som er satt av arrangøren.

Forbrukerombudet er kjent med Viagogos drift. De har tidligere hatt en sak mot selskapet, og planlegger nå igjen å ta kontakt.
Viagogo hevder derimot at de ikke gjør noe galt.

- Viagogo er en online billettside som gjør det mulig for folk å kjøpe og selge billetter i et trygt og sikkert miljø. Viagogo har hele Europa som marked, og tilbyr billetter til arrangement i over 25 land. Prisen på billettene settes av selgeren, ikke av Viagogo. Som den ledende markedsplassen for billettsalg i Europa, opererer vi innenfor alle gjeldende lover, skriver talsmann Edward Parkinson i en e-post til Dagbladet, og legger til:

- Før Viagogo ble etablert måtte fans kjøpe billetter ved å deale på gatehjørner og på parkeringsplasser uten å ane hvem de dealet med, da med høy risiko for at billetten var falsk. Viagogo gir fans et trygt og sikkert sted for videresalg av billetter de ikke kan bruke, direkte til andre fans. Viagogo garanterer at kjøperen for en autentisk billett, og at selgeren får betalt.

- Umoralsk Forbrukerombud Gry Nergård forklarer at administrering av billettsalg er ulovlig.

DAGSPASS: Tidlig på våren ble årets Øya-billetter utsolgt. Likevel er det mulig å sikre seg både uke- og dagspass til langt over prisen. Foto: Skjermdump
DAGSPASS: Tidlig på våren ble årets Øya-billetter utsolgt. Likevel er det mulig å sikre seg både uke- og dagspass til langt over prisen. Foto: Skjermdump Vis mer

- Det er ikke lov, og direkte i strid med svartebørsloven. Viagogo har et ansvar når de tilrettelegger for videresalg, og de må gjøre det klart for selgerne at de ikke har lov til å selge billettene overpriset. I tillegg må de følge med på at det ikke skjer, sier Nergård og fortsetter:

- Det er umoralsk også overfor selgeren at de ikke opplyser at kjøperen kan kreve differansen mellom ordinær pris og svartebørspris i henhold til loven.

Denne kritikken har Viagogo ikke kunnet svare på.

- Trist Nergård tror Øya kan være spesielt utsatt for svartebørssalg, ettersom høy interesse gjør billettene lettere å omsette.

Festivalen på sin side er lei av at utenforstående spekulerer i deres verk.

- Jeg regner jeg med at de som ønsker å tjene penger har en god oversikt over hva de kan tjene penger på og ikke. Det er trist å se at det finnes folk som sitter på såpass mange billetter. Det ser ut som en bevisst handling, og det er trist og synd, sier pr-sjef Prangerød.

Likevel opplever han at markedet er blitt mindre aggressivt etter loven kom i 2007.

I håp om å få ned svartebørssalget har Øya tidligere holdt igjen et mindre antall billetter, som de har lagt ut for slag kort tid før festivalstart. Om de kan gjøre dette også i år, har de foreløpig ikke oversikt over.

-TRIST:  PR-sjef for Øyafestivalen, Jonas Prangerød, er lei av at utenforstående spekulerer i deres verk. - Det ser ut som en bevisst handling, og det er trist og synd, sier han. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
-TRIST: PR-sjef for Øyafestivalen, Jonas Prangerød, er lei av at utenforstående spekulerer i deres verk. - Det ser ut som en bevisst handling, og det er trist og synd, sier han. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media