Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Venstres landsmøte

Fortsetter Venstres rot, felles partiet av eget grep

Venstres landsmøte fikk ikke den arbeidsroen de skulle ønske seg.

I hardt vær: Partileder i Venstre, Trine Skei Grande. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I hardt vær: Partileder i Venstre, Trine Skei Grande. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For et år siden ble det rabalder da Trine Skei Grande ytret ønske om å kaste Frp ut av regjeringen, for selv å tre inn sammen med KrF. Avgrunnen mellom Venstre og Frp var enorm. Skei Grandes opposisjonelle rolle mot Frps politikk på klima, flyktninger, asyl og samferdsel var tidvis hard. Foran stortingsvalget skulle Venstre vise velgerne hvor stor avstanden til høyresidens fløyparti er – og sanke stemmer på det.

Den gang ble ikke partiets landsmøte med på Grandes steg mot sentrum. Venstre skulle være en garantist for en borgerlig regjering. Da, som nå, er det utenkelig uten Frp.

Og kan du ikke slå dem, kan du like gjerne bli med dem. For knappe fire måneder siden ble to til tre i Erna Solbergs regjering. Det må ha vært litt av en fredspipe. På Venstres landsmøte i helga fikk finansminister og Frp-leder Siv Jensen stående applaus opp på talerstolen. Derfra kunne hun fortelle at hun er glad for å ha Venstre i regjering, og at partiene, til Høyres store overraskelse, stadig rotter seg sammen.

Framfor å øke avstanden, har Venstre befestet posisjonen som Høyre og Frps sterkeste støttespiller i norsk politikk, samt egen profil som borgerlig regjeringsparti. Selv om Grande neppe vil vedgå at hun har vinglet, kan hun ikke nekte for å være omstillingsdyktig. Omfavnet er også regjeringens flørt for å lokke KrF inn i varmen. Knut Arild Hareide, som gjestet landsmøtet, blunket litt tilbake.

Men det var ikke bare kjærlighet i lufta. Heller ikke i år fikk Venstre arbeidsroen de kunne ønske seg. Politiske vedtak og diskusjoner havnet i skyggen av partiets elendige håndtering av Skei Grandes seksuelle omgang med en 17-åring på et bryllup i Trøndelag for 10 år siden.

Slik kan det ikke fortsette. Dersom Venstre ikke skal synke under vekta fra Høyre og Frp, må landsmøter og spalteplass brukes på forsvar av regjeringsdeltakelsen og egen politikk. Skei Grandes mannskap har nok av budskap velgerne vil høre om. Kutt av leterefusjonsordningen, nedsalg i Statoil og begrensninger på oljelisenser, er noen eksempler etter helgas møte. Ja til eggdonasjon for enslige og plastavtale med FN, noen andre.

Men fortsetter rotet som nå, vil partiet felles av eget grep. For selv om stemningen er god mellom Venstre-topper og Frp, er det ikke sikkert velgerne er like enige dersom partiets gjennomslag drukner i egenskapte kriser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!