Fortvilelse med feil adresse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET VAR VONDT

å lese artikkelen om ekteparet Hægdahl i Dagbladet (07.03.04). Vi får vite at Victoria Hægdahl begikk selvmord etter å ha kommet i dyp gjeld på grunn av spill på pengeautomater. Ingen kan være uberørt av å lese om denne tragedien. Dagbladet satt med rette fokus på et meget alvorlig og voksende problem i det norske samfunnet. Men noe av det som står på trykk har feil adresse.

Redningsselskapet har drevet innsamling med spilleautomater til sitt humanitære formål i snart førti år (siden 1965). I mange år var spillautomatene uskyldig moro, men i løpet av de siste tre-fire årene har det gått galt. Spilleautomatene har blitt «aggressive». Dette har ført til en eksplosiv økning både i omsetningen på automatene og spilleavhengighet.

Redningsselskapet så tidlig at utviklingen gikk i gal retning. Selvsagt var denne bekymringen til og begynne med blandet med glede over at pengene strømmet inn til vårt gode formål.

Men i 2001 tok Anne Enger Lahnstein over som vår nye Generalsekretær. Hun var bekymret for den stigende omsetningen på, og tilgjengeligheten av, spilleautomater. I sin nye jobb hos oss var hun den første som tok initiativet til samtaler med myndighetene omkring dette problemet. Hun har vært en aktiv og viljesterk pådriver for omfattende tiltak for å begrense spilleavhengighet.

SAMMEN MED

myndighetene (Kulturdepartementet og Stortinget) og andre humanitære organisasjoner ble det skapt en løsning i høsten 2003. I et vedtak i Stortingen legges all virksomhet med spillautomater til Norsk Tipping AS fra 31.12.04. Norsk Tipping AS får altså monopol på slik virksomhet. Antall spilleautomater skal nært halveres. Automatene skal bli langt mindre aggressive. En rekke tiltak skal settes ut i livet for å hjelpe spillavhengige og gjeldsofre.

Selv om Redningsselskapet etter at Norsk Tipping har tatt over får en fast prosentfordelt sum av den totale spilleinntekten i året (slik som andre formål som idretten har hatt i mange år), «taper» allikevel Redningsselskapet et hundretalls millioner i året på dette vedtaket. Andre humanitære organisasjoner taper mer. Allikevel er vi glade og lettet over vedtaket. Vi er humanitære organisasjoner. Vi skal redde liv, ikke ødelegge liv. Anne Enger Lahnstein har sagt dette i årevis før noen andre sa det. Hun har tatt atskillige hissige diskusjoner og personlig sjikane for å bringe oss dit vi er i dag. Derfor er det urettferdig at hun tas til inntekt for et positivt syn på spilleautomater.

Ingenting av dette jeg har skrevet hjelper sannsynligvis en sørgende familie i Hammerfest. Arne Høgdahl har vist mot ved å stå fram med sin historie og sin sorg i Dagbladet og har skapt ytterligere press for å få varige og akseptable løsninger på problemene med pengeautomatene. For dette er vi alle ham takk skyldig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer