Fortvilelse og forsoning

Innsiktsfullt og forsonende om en tung skjebne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Personalet kaller henne bare frøken Hammer. Hun er en ensom sjel, norsklærer, midt i førtiåra, alenemor til en voksen sønn. En dag ringer politiet til henne. De har funnet en død narkoman, og de har gode grunner til å tro at det er hennes sønn.

Det viser seg å stemme. Neste dag møter hun opp hos patologen og identifiserer den døde. Kort etter bryter hun sammen og blir lagt inn på en psykiatrisk institusjon.

Balanse

Det er sterke følelser og dype tragedier Marita Fossum setter ord på i sin andre roman. Å miste et barn er noe av det verste som kan overkomme et menneske, og noe særlig lykkelig liv synes heller ikke frøken Hammer å ha hatt før denne ulykksalige hendelsen. I mange år har hun levd med bekymringene om hva som kan skje med sønnen, og hun har hatt få å dele dem med. Som om ikke det er nok, har hun mistet sin mor tidlig. Faren er også død, og barndommen er bare en blek erindring.

Triste greier? Ja, men på forunderlig vis har Fossum klart å løfte sin historie opp i en sfære der forsoning oppveier fortvilelse, og håp gir balanse til avmaktsfølelsen. Hun gir også rom for striper av humor, ikke en humor som kaller på latteren, men en mild, avdempet humor som på sitt vis også bringer et forsonende element inn i fortellingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer