TATT AV PLAKATEN: «Dansefot jukeboks» ble sist sendt i fjor sommer. Det får mange dansebandprofiler til å reagere. Foto: NRK
TATT AV PLAKATEN: «Dansefot jukeboks» ble sist sendt i fjor sommer. Det får mange dansebandprofiler til å reagere. Foto: NRKVis mer

Fortviler etter at danseband-jukeboksen forsvant fra NRK : - Jeg skjønner ikke hvorfor det ble sånn

«Dansefot»-kutt hos statskanalen.

(Dagbladet:) Dansebandentusiaster landet rundt har i en årrekke kunne sitte oppe til langt på natt og stemme frem sine favorittvideoer i NRK1s «Dansefot Jukeboks».

I år har det imidlertid ikke vært noen tv-sendinger. Programmet har blitt tatt av plakaten.

- Jeg synes det er tragisk. Programmet var med på å hjelpe mange norske band fram, og det var et godt supplement til det som ellers ble sendt på lørdagskvelden, sier Tommy Michaelsen, gitarist og vokalist i Picazzo.

Uforståelig

Picazzo ga seg i 2004, men startet igjen i 2014. Oppmerksomheten de fikk takket være jukeboksen var uvurderlig, mener Michaelsen.

MISTET EN VIKTIG ARENA: William Kristoffersen i Ole Ivars skulle gjerne sett at programmet fremdeles ble sendt på NRK. Foto: Privat
MISTET EN VIKTIG ARENA: William Kristoffersen i Ole Ivars skulle gjerne sett at programmet fremdeles ble sendt på NRK. Foto: Privat Vis mer

Han var med helt i starten, da showet kjørte livesendinger, og ble overveldet over den store pågangen som kom via sms-er fra seerne.

- Jeg skjønner ikke hvorfor det ble sånn, sier han om nedleggelsen.

- Man skal ikke neglisjere ei hel gruppe mennesker, så jeg synes absolutt programmet er noe NRK burde ta tilbake, sier Michaelsen

- Bransjen dør ut

Odd Arne Sørensen, trekkspiller i dansebandet Ingemars, synes det er utrolig synd at programmet er blitt tatt av lufta.

- Beklager, men jeg må si det på dialekt. Det er rett og slett «kjett», sier Sørensen.

Kjett betyr trist eller kjedelig på hedmarksdialekt.

- NEGLISJERT: Tommy Michaelsen (i midten) mener at NRK neglisjerer en hel gruppe mennesker ved å ikke vise dansebandmusikk. Foto: Privat
- NEGLISJERT: Tommy Michaelsen (i midten) mener at NRK neglisjerer en hel gruppe mennesker ved å ikke vise dansebandmusikk. Foto: Privat Vis mer

Sørensen mener at man med jukeboksen fikk en mulighet til å bli inspirert, samtidig som man inspirerte nye mennesker til å ville prøve seg i bransjen.

- Hele bransjen holder på å dø ut, så det å ikke ha et forum for rekruttering er utrolig synd, sier Sørensen. Han synes det er rart hvor dårlig danseband er blitt prioritert gjennom årene.

Han får støtte av Per Erik Gjedtjernet, keyboardist i Picazzo.

- Vi synes generelt at det er synd at ingen riksdekkende kanaler ønsker å vise dansemusikk og annen folkelig musikk.

Vanskelig å slippe til

Bassist, låtskriver og daglig leder i Ole Ivars, William Kristoffersen, mener det er en veldig viktig arena som er blitt borte.

- Dette var et svært viktig program for vår sjanger og publikummet vårt. Man kan jo mene hva man vil om det man så og hørte, men det var mange som hadde glede av det, og det var av stor betydning for dansebandartistene i både Norge og Sverige, sier Kristoffersen.

STEMTE SELV: Vassendgutane-gitarist Rune Ståle Brautaset var selv en flittig bruker av jukeboksen.
STEMTE SELV: Vassendgutane-gitarist Rune Ståle Brautaset var selv en flittig bruker av jukeboksen. Vis mer

- I og med at dette har vært så viktig for Ole Ivars, må jeg vel si at det har vært enda viktigere for litt mer ukjente band innen sjangeren, sier Kristoffersen, før han avslutningsvis legger til:

- Siden det også er svært vanskelig å slippe til med nye dansebandlåter på riksdekkende radio og tv, så er det en veldig viktig arena som har blitt borte med «Dansefot Jukeboks».

Teknikken sviktet

Vassendgutane-gitarist Rune Ståle Brautaset synes også det er dumt at programmet ble nedlagt. Han tror populariteten deres økte som en følge av jukeboksen.

- Å ja, så inn i helsikke. Men det som også var med jukeboksen, var at vi kikka på andre band og hva de hadde lagd. Så samarbeidet vi med noen og ble kjent med andre band, sier Brautaset.

Selv når han hadde en frihelg, satte han seg ned foran skjermen med sine nærmeste og koste seg.

- Det var fast prosedyre å gå inn og stemme på musikkvideoene.

NRK: - Gammelt system

Kanalsjef for NRK1, Lise Storm Hansen, forklarer at de måtte avvikle danseband-jukeboksen på grunn av problemer med teknikken.

- Det er et gammelt system som gjorde at vi hadde en trøblete avvikling i fjor sommer, hvor vi heller ikke hadde mulighet til chat, slik det var året før.

Fjorårets «Dansefot Jukeboks» ble fulgt opp av flytting av «På dansefot» på P1+ fra lørdag til direktesending på onsdager kl 21-23 .

- Vi ser etter de gode produksjonene, som konsertopptakene vi har sendt med Ole Ivars og Vassendgutane, siden vi ser at dette er populært på tv og settes pris på av publikum, sier Storm Hansen.

Hun vil ikke si om det er planer for å videreføre konseptet for et mer moderne publikum, men sier de stadig leter etter nye idéer.

- Vi er på utkikk etter gode danseband-konsepter som kan glede flere seere enn dem vi når på natta med danseband-jukeboksen, sier kanalsjefen.