Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Fortviler etter avlysninger

Levi Henriksen er én av mange norske musikere som går store økonomiske tap i møte.

MUSIKKVIDEO: Her er Levi Henriksens ferske musikkvideo til låta «Hjertet mitt er en hund». Video: Christina Haga Ommestead (Anivid) Vis mer

Musiker og forfatter Levi Henriksen skulle ut på norgesturné denne våren, men samtlige av de 13 konsertene er avlyst.

- Heldigvis er jeg også forfatter, så jeg prøver å skrive så mye som mulig. Ellers sitter jeg bare og spiller litt på gitaren, det er ikke så mye annet jeg kan gjøre, sier Henriksen til Dagbladet.

Han, som flere andre norske musikere og artister, opplever store økonomiske tap som en følge av corona-krisen.

SEKSIFRET TAP: Musiker og forfatter Levi Henriksen går mot et tap på 85 000 på grunn av corona-krisen. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet.
SEKSIFRET TAP: Musiker og forfatter Levi Henriksen går mot et tap på 85 000 på grunn av corona-krisen. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet. Vis mer

- Av de spillejobbene jeg har hatt, og to oppdrag som forfatter, så er det snakk om et tap på 85 000 kroner. Det går jo på psyken løs, og jeg er veldig spent på hvordan dette kommer til å utspille seg kulturelt. Hele situasjonen er som å være innestengt i en Stephen King-serie, uten noen vei ut, sier han.

- Kollapser i alle ledd

Henriksen skulle opprinnelig til Italia for å lansere boka sin denne våren.

- Det tok en stund før alvoret i situasjonen satte seg. Lanseringen i Italia ble avlyst dagen før, da landet er en eneste stor krigssone. Det er en annerledes tilværelse å filme seg selv og svare på spørsmål fra journalister på den måten. Det er merkelig form for kulturliv vi driver.

Det offisielle tallet over coronadødsfall i Italia var onsdag kveld 2978.

Henriksen sier at musikere seg imellom gjør sitt for støtte hverandre.

- Vi deler hverandres Spotify-lister, og står sammen i denne situasjonen. Men det er jo lite man kan gjøre. Det er som å holde på med et ludospill man aldri blir ferdig med, sier han.

Han presiserer at det ikke bare er utøvende musikere som sliter.

- Det kollapser i alle ledd. De som skal arrangere konsertene, de som jobber på utestedene, de som jobber med lys og lyd, og så videre. Det føles som dominobrikker som faller, eller at vi forsøker å bygge opp landet igjen etter en krig. Ingen kan helt forutse hvordan det blir.

Forstår ikke retningslinjene

Onsdag la regjeringen fram en kompensasjonsordning for kulturlivet på 300 millioner kroner og en tilsvarende for idretten og frivilligheten på 600 millioner.

Ordningen er ment å kompensere for bortfall av inntekter fra billettsalg og deltakeravgifter, samt merutgifter som følge av at arrangementer må avlyses eller utsettes på grunn av coronaviruset.

Det er nå også etablert en statlig garanti for lån, som kan hjelpe små og mellomstore bedrifter som konsertsteder, arrangører og leverandører til kulturlivet å få penger. I tillegg gjør Stortingets krisepakke det slik at alle frilansere kan få dagpenger fra dag 17.

Levi Henriksen har derimot gitt opp å finne ut av de ulike retningslinjene.

- Alt er litt «halvlovende». Det er foreløpig vanskelig å forstå om man får, for eksempel, 13 spillejobber dekket når de avlyses. Jeg har sett på disse NAV-retningslinjene, men har bare måttet gi opp. Det finnes folk som er utelukkende musikere, de har ingen inntekter under denne krisen. Hva gjør man da?

Ser lyst på framtida

Henriksen understreker at kultur er noe man tradisjonelt sett søker til i krisetider, og tror det kan komme noe positivt ut av denne krisen.

- Nå sitter vel de fleste å hører på «gamle» ting. Men jeg vet at alle musikere nå forsøker å tenke nytt. Denne situasjonen frambringer en ny tankegang. Så jeg har faktisk tro på at dette i det lange løp kan føre til en positiv endring, uten å vite konkret hva det kan bli, sier han.

På sitt siste album «De utålmodige av hjertet» gjør Henriksen en duett med Erlend Ropstad på låta «Hjertet mitt det er en hund».

Til denne sangen har Ropstad og Henriksen laget en animert musikkvideo som var tenkt å ha premiere på spellemannlørdagen. Etter avlysning av årets Spellemann får videoen nå premiere på Dagbladet.

Se musikkvideoen i toppen av saken.

Hele Norges coronakart