<strong>LEI AV Å VENTE:</strong> Mari Maurstad har vært ansatt på Nationaltheatret siden 1981. Hun ser at bygget forfaller mer og mer for hver dag som går. 
<div>Foto: Anders Grønneberg</div>
LEI AV Å VENTE: Mari Maurstad har vært ansatt på Nationaltheatret siden 1981. Hun ser at bygget forfaller mer og mer for hver dag som går.
Foto: Anders Grønneberg
Vis mer

Fortviler over kloakk, vannlekkasjer og sprekker i Nationaltheatret

Mari Maurstad: - Vant til å tåle mye, men det får være grenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Vi har hyppige vannlekkasjer og gjentakende oversvømmelser av vann og kloakk. Ved mye nedbør blir det ekstra ille. I kjellergangene har det stått kloakk flere ganger, sier Thomas Gunnerud, leder for teaterets oppussingsprosjekt, til Dagbladet.

Han snakker om Nationaltheatret, bygget som har vært hans arbeidsplass siden 2006. Gunnerud er tidligere direktør for teateret, og er nå leder for prosjektet med å rehabilitere og modernisere det gamle bygget.

Flere ganger er Nationaltheatrets behov for modernisering og oppussing blitt utredet, og Gunnerud er ikke alene om å mene at bygget trenger en oppfriskning.

Tålmodigheten renner ut

- Vi lurer veldig på hvorfor det ikke tas en avgjørelse om å ta byggeprosjektet videre. Det er snart fem år siden Statsbygg konkluderte med at bygningen er overmoden for rehabilitering. Begge utredningene som er gjort etter dette konkluderer med at bygningen må rehabiliteres og at Hovedscenen må oppgraderes til en moderne standard. Begge utredningene framhever også at det bare blir dyrere jo lenger man venter, sier Gunnerud.

<strong>SPREKKER:</strong> Slik ser det ut i taket ved inngangspartiet. Foto: Arne V. Hoem
SPREKKER: Slik ser det ut i taket ved inngangspartiet. Foto: Arne V. Hoem Vis mer

I flere år har Nationaltheatrets forfallenhet blitt diskutert og debattert. Nå ligger saken hos Kulturdepartementet.

- Vi har forståelse for at Norge er i en vanskelig økonomisk situasjon. Men Nationaltheatret er en del av våre nasjonale identitet. Vi har vært tålmodige lenge, men nå begynner tålmodigheten å renne ut. Det er ikke lenger et spørsmål om det skal skje, men når det skal skje, sier han.

- Veldig dårlige arbeidskår

Mari Maurstad har vært ansatt på Nationaltheatret siden 1981. Hun ser at bygget forfaller mer og mer for hver dag som går.

- Hvis man sammenligner det med andre teatre, så er våre arbeidskår veldig dårlige. Hvor lenge skal vi vente? Skuespillere er vant til å tåle mye, men det får være grenser.

- Det er store sprekker i tak og vegger og enkelte steder er det litt farlig å oppholde seg, fordi det kan falle ting ned fra taket, sier Maurstad.

<strong>FORFALLER:</strong> Det er mange sprekker i Nationaltheatret. Her i trappa. Foto: Arne V. Hoem&nbsp;
FORFALLER: Det er mange sprekker i Nationaltheatret. Her i trappa. Foto: Arne V. Hoem  Vis mer

Hun fortsetter:

- Vi har èn liten prøvesal, gangene er trange, det er tykke støvlag på veggene og knapt oksygen. Det er som å jobbe med skolerevy. Men bygningen er så vakker og vi kan ikke bare la den forfalle.

I april 2014 skrev NRK at oppussing, utbygging og modernisering av Nationaltheatret kan bli over fem ganger dyrere enn det som tidligere ble anslått, og at prislappen kan komme på hele fem milliarder kroner.

I mai gikk teatersjef Hanne Tømta og styreleder Anne Enger ut i Aftenposten med en bønn til kulturminister Linda Hofstad Helleland; ikke la det gå både vinter og vår, skrev de, og ba om rehabilitering og moderniseringen av Nationaltheatret.

Dette står Tømta ved fortsatt.

Dårlige arbeidsforhold

- Det at teateret trenger en rehabilitering er hevet over enhver tvil. Hvis man ikke gjør noe vil det bare by på større og større utfordringer. Jeg skal ikke rope ulv-ulv, men på et tidspunkt vil det ikke lenger bli mulig å bruke bygget. Forhåpentligvis er det en situasjon vi aldri ender i, sier Tømta.

<strong>VIL PUSSE OPP:</strong> Leder for oppussingsprosjektet, Thomas Gunnerud. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
VIL PUSSE OPP: Leder for oppussingsprosjektet, Thomas Gunnerud. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

Det er kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) som sitter på pengesekken og som kan avgjøre hvorvidt det bevilges penger til en oppussing eller ei.

I en e-post til Dagbladet skriver Kulturdepartementet følgende:

- Kulturdepartementet er klar over at det er stort behov for oppussing av Nationaltheatret og har dialog med teatret om dette.

Vi kan ikke nå kommentere hva som kommer i budsjettet til høsten.

En av dem som venter spent på kulturbudsjettet er Gunnerud. Han ønsker handling fra politikernes side og understreker at dette haster.

- Bygget forfaller som helhet. Publikumsområdene er i et eskalerende forfall og det er altfor lite plass til moderne teaterdrift i denne gamle flotte bygningen, sier Gunnerud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer