Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Klimapolitikk:

Forurenser må betale

Jonas Gahr Støres høyttenking avsporer klimadebatten.

VIL HA OMFORDELENDE KLIMAPOLITIKK: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
VIL HA OMFORDELENDE KLIMAPOLITIKK: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Siden 90-tallet har det å sette en pris på utslipp stått sentralt i norsk klimapolitikk. Nå stiller Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre spørsmål ved dette grunnprinsippet i klimapolitikken.

Han avviser det ikke kategorisk, men mener klimapolitikken for ofte slår urettferdig ut. Noen forurensere bør betale mer enn andre, kunne han forrige uke fortelle NTB.

Det er en farlig inngang til klimapolitikken. Når prisen på utslipp er lik for alle, gjør det også at alle har like mye å tjene på å kutte sine utslipp. Ingen slipper unna, og politikken blir mer effektiv.

Det gjør det billigere og enklere å nå klimamålene våre. Derfor har norsk klimapolitikken, med solid støtte i faglige råd, også beveget seg i denne retningen de siste åra.

Politikken skal virke omfordelende, men det må skje på andre måter enn gjennom klimapolitikken.

Alternativet til en flat avgift på klimagassutslipp er ikke å skreddersy klimapolitikken for hver enkelt, basert på inntektsnivå og bosted. Det vil føre til en administrativ og politisk hodepine uten like.

Derimot vil differensieringen Arbeiderparti-leder Støre etterspør raskt føre til brede avgiftsunntak for enkeltsektorer og smale støtteordninger for utvalgte satsingsområder.

Det åpner døra for særinteressene. Støres logikk blir raskt kidnappet av lobbyister og andre som kan argumentere for hvorfor akkurat de trenger unntak fra klimapolitikken.

KLIMAFORNEKTER ELLER KLIMAREALIST: Dag Myhre er studieansvarlig i Oslo Frp, og er helt sikker på at klimaendringene er naturlige. Reporter: Jørgen Gilbrant / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Argumentasjonen bygger på at det er de som på papiret betaler avgiften, som også er de som rammes hardest.

Men når land etter land nå stimulerer til kjøp av elbil, så er det er eierne av bilprodusentene som ikke klarer å omstille seg som straffes hardest. Det er eierne av verdens fossilselskaper som taper når klimapolitikken gjør at sol og vind erstatter kull, olje og gass.

Fortellingen om en urettferdig klimapolitikk åpner for en nærmest uslåelig allianse mellom samfunnets mest utsatte og samfunnets aller rikeste og mektigste. Den fortjener å utfordres, ikke anerkjennelse fra toppen i norsk politikk.

Norsk klimapolitikk har blitt mer offensiv de siste åra. Det har ført til gnisninger og misnøye. Samtidig må den strammes til langt mer, skal vi nå utslippsmålene våre for 2030 og 2050.

Da trenger norsk politikk også store partier som kan stå opp for en kraftig og effektiv klimapolitikk og samtid en kraftfull og effektiv omfordelingspolitikk. Vi trenger en rettferdig omstilling. Der har Arbeiderpartiet en rolle å spille.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!