Forutså sin egen kjendisstatus i 1947

Nå er «Snåsamannen» Joralf Gjerstad blant Norges allers største.

Han har hjupet tusenvis av nordmenn med plager. For Snåsamannen er det kona Signe som har vært hans viktigste hjelper gjennom livet. Hvis alt går etter planen reiser de på kjærlighetsferie til Italia etter jul. Foto: Thomas Rasmus Skaug.  

Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
Han har hjupet tusenvis av nordmenn med plager. For Snåsamannen er det kona Signe som har vært hans viktigste hjelper gjennom livet. Hvis alt går etter planen reiser de på kjærlighetsferie til Italia etter jul. Foto: Thomas Rasmus Skaug. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Norges kanskje aller største kjendis for tiden heter Joralf Gjerstad og er snart 85 år.

Han er blitt et fenomen og et navn som er på alles lepper.

Selv hevder han at han forutså han sin egen kjendisstatus allerede i 1947. 

- Vi var i Tyskland og jeg fortalte livshistorien min, slik den hadde vært og hvordan den kom til å bli. Da så jeg at jeg kom til å bli kjent over hele Norge. Og i dag forstår jeg hvorfor, sa Joralf Gjerstad i går kveld.

Foran et fullsatt Rockefeller gjestet han Rockefeller og Bokbadet ledet av Anne Lindmo.

Hektiske dager De siste to månedene har hundrevis av folk stilt seg i kø hver dag for å få et møte og ei bok signert den populære helbrederen og forfatteren. I september kom boka «Joralf Gjerstad: Den gode kraften» ut, hvor «Snåsamannen» forteller om sitt liv som synsk.

Og etterpå stilte folk seg igjen opp i hopetall, for å få en hilsen og et møte med Norges mest populære forfatter for tida.

- Jeg gleder meg til signeringa hver dag. Det er veldig flott å møte alle disse menneskene. Ikke minst, de jeg har hjulpet før, sier Gjerstad til Dagbladet.
Drømmer om kjærlighetsferie I motsetning til andre på hans egen alder, har Gjerstad knapt hatt så hektiske dager. Før jul skal Joralf Gjerstad, eller «Snåsamannen», innom 65 boksigneringer, og forlaget har solgt 70 000 eksemplarer av boka.
Høyst sannsynlig venter et nytt opplag.

Med 70 000 solgte bøker betyr det at ekteparet som aldri har levd et luksusliv kan endre vanene med god samvittighet. Ifølge skattelistene tjente Joralf Gjerstad i fjor nesten to millioner kroner, og har i dag en formue på 1,7 millioner kroner.

- Hva er det siste godet du har unnet deg?

- Å signere bøker, sier Joralf og smiler. Han hevder helsa er god og at han ikke er sliten, men innrømmer at han gleder seg til juleferie hjemme i Snåsa. Etter jul drømmer han om en kjærlighetsreise med kona til Italia.

Signe Gjerstad er med ham overalt og sammen planlegger de nå en aldri så liten ferietur etter at det verste styret har lagt seg.

- Signe og jeg trodde ikke det var så lett å reise som det er nå vi. Det er jo ikke så vanskelig å bestille reisen, men vi må ha med oss noen fra Gyldendal som kan være medhjelperne våre. Vi begynner å bli gamle vet du. Og det blir dyrt, sier Gjerstad.

Ny bok Han ga seg som kjent som healer i 2008, etter å ha hjulpet over 50 000 mennesker før han sluttet som helbreder.

- Du sier du har gjort din gjerning. Hva er gjerningen din nå?

- Å gi av det gode til folk så lenge det går, og være sammen med familien min. Signe og jeg er alene nå, men barna er aldri langt unna, sier Gjerstad og peker bort på sønnen som også er med på signeringsferden.

De to siste månedene har vært så innholdsrike at han mener han har mer enn nok til å skrive en bok til. Men når han går i gang med den vil han ikke bekrefte.

- Jeg må se an helsa litt. Men jeg har mer enn nok å skrive. Da sees vi her til neste år og da Joralf, sier Anne Lindmo. Ja, hvis du vil så kommer jeg gjerne.