Forutsetning for verneplikten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KVINNELIG VERNEPLIKT: Tillitsmannsordingen i Forsvaret har i flere år flagget saken om en kjønnsnøytral verneplikt, som selvsagt også vil omfatte kvinner. Vi er svært fornøyd med at forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen nå varsler en politisk debatt rundt dette temaet, og vi ønsker også flere partier på banen rundt dette spørsmålet.

Den allmenne verneplikten ble innført for flere hundre år siden, og det var den gang en selvfølge at loven kun omhandlet menn. Kvinner hadde ikke stemmerett, deres plass var i hjemmet, og de var strengt talt ikke ansett som borgere. Vi er heldigvis kommet lengre i dagens samfunn, og derfor er det på høy tid at vi diskuterer også kjønnsnøytral verneplikt.

Det har i det siste vært et stort fokus på kvinner i Forsvaret. Det vil i den kommende tiden bli gjort en rekke tiltak innen både rekruttering, utstyr og holdninger til kvinner. Dette er en satsing som vi setter stor pris på, og dette bør bane vei for en kjønnsnøytral verneplikt.

Gunnar Garbo og Birgit Brock-Utne slakter i et innlegg i Dagbladet 8.august regelrett forsvarsministerens eventuelle planer om å innføre en kjønnsnøytral verneplikt. Det blir nesten useriøst når de sammenligner en kjønnsnøytral verneplikt med å innføre en likestilling i landets fengsler og blant verdens torturister. Slike utspill velger derimot Vernepliktsrådet å se bort i fra, og ønsker nå en prinsipiell og hevet debatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer