Forutsigbart av Flor

ETTER EN TURBULENT uke der Nasjonalgalleriet har vært på alles lepper kommer endelig Dagbladets Harald Flor på banen. Han setter der stempel på alle oss andre som ufaglige, amatørmessige folk som «med klokketro på eget skjønn» ignorerer Sune Nordgren og hans medarbeidere.

Han kaller oss «forutsigbare». Hvis der er noen som er forutsigbar i norsk kunstliv er det Harald Flor. For Flor er jo Sune Nordgren en gavepakke. Alt som er skjedd er at Nasjonalgalleriet synes å være frelst ut av støvet via Nordgrens «handlekraft».

Det er bare det at den behandling Nasjonalgalleriets nye sjef har gitt samlingene har fått oss andre til å stusse, sjokkeres og bli oppriktig harme. Ikke på egne vegne, men på historiens vegne. Vår nasjonale tradisjon er brukket i stykker. Mitt slagord «Nasjonalgalleriet farvel» står jeg ved og er oppriktig glad for støtte fra de hundre telefoner, og fra Lars Roar Langslet som er en av de absolutt få tungvektere vi har i norsk kulturliv. Paul Grøtvedt er ikke å kimse av. Men Flor, han har skrevet i Dagbladet i 30 år, og burde vært underlagt samme behandling som Nasjonalgalleriet, nemlig skiftes ut. Og Nordgren. Han gjemmer seg allerede bak sine fagfolk som har hengt opp utstillingen. Men han er og blir ansvarlig. Vel, han har fått sin debatt, om ikke på den måten han ønsket.

Med der henger Munch, istykkerslått og tilfeldig plassert, og der henger Malmedal og Heske sammen med I.C. Dahl. Slik er det. Og venneforeningen jages på dør, mens Nordgren stadig konsoliderer sin makt bak Nasjonalgalleriets sykehusgrå vegger.