DEBATT

Forvaltning av et stort ansvar

Vi vil vurdere om investeringer i infrastruktur for fornybar energi utenfor børs kan gjennomføres som en del av fondets miljømandater. Dette er ikke et klimatiltak.

FINANSMINISTER: - Det skal stilles samme krav til åpenhet, risiko og avkastning ved investeringer utenfor børs som for fondets øvrige investeringer, skriver Siv Jensen. Her ved forrige ukes framlegglegging av årets stortingsmelding om forvaltningen av Statens pensjonsfond.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
FINANSMINISTER: - Det skal stilles samme krav til åpenhet, risiko og avkastning ved investeringer utenfor børs som for fondets øvrige investeringer, skriver Siv Jensen. Her ved forrige ukes framlegglegging av årets stortingsmelding om forvaltningen av Statens pensjonsfond. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Regjeringen la i forrige uke frem den årlige stortingsmeldingen om Statens pensjonsfond. Vi skal være stolte av fondet og måten det forvaltes på. Forvaltningen er bygget sten for sten, der endringene vi gjør bygger på grundige vurderinger og bred politisk oppslutning. Det er også utgangspunktet når vi vurderer nye investeringsområder for fondet.

Med Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, vekker Norge oppsikt i utlandet. Få andre land med store naturressurser har lykkes med å bygge opp et slikt fond. Vi har et solid rammeverk der statens løpende inntekter fra olje og gass spares i fondet. Det vi tar ut fra fondet for å bruke over statsbudsjettet skal over tid følge fondets forventede realavkastning, i tråd med handlingsregelen.

Fondet legger til rette for at oljeformuen bidrar til å finansiere offentlige utgifter, som veier og sykehus, både i dag og for kommende generasjoner. Dette vil særlig være viktig etter hvert som befolkningen blir eldre og utgiftene til pensjoner, helse og omsorg øker. Siden fondet er plassert i utlandet bidrar det til å skjerme norsk økonomi og statsbudsjettet fra svingende petroleumsinntekter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer