Du leser nå Dagbladet Pluss

Forvandler Facebook-poster til litterær kortprosa av ypperste merke

Kloke refleksjoner fra Pål Norheim.

FACEBOOK-BOK: Pål Norheims nye bok består av tekster han har postet på Facebook de siste to årene. Foto: KOLON
FACEBOOK-BOK: Pål Norheims nye bok består av tekster han har postet på Facebook de siste to årene. Foto: KOLONVis mer

BOK: Slik Erlend Loe sendte den første e-posten i norsk litteratur i Naiv. Super, poster Pål Norheim de første facebook-oppdateringene i bokform. Det er ikke den eneste grunnen til at han bok av året er verd å merke seg.

Pål Norheim debuterte i 1998 med en roman om en 97 år gammel immigrant som følte seg fremmed i Oslo. «Oppdateringer» er skrevet av en skarp debattant som har vært med å forvandle et sosialt medium til en ny offentlighet.   

Boka består av tekster Norheim har postet på Facebook de siste to årene, og flere handler nettopp om det sosiale mediet.

Nytt perspektiv på Facebook

Framfor den vanlige innvendingen om at det skulle være overfladisk og narsissistisk, åpner hans betraktninger for helt andre perspektiver. Han reflekterer over hvilken etikette som gjelder, han ser Facebook-vennene i et politisk og litterært perspektiv. Han spør hva som er på spill i det mangfold av stemmer som leser, liker og kommenterer hverandre. Han diskuterer dette mangfoldets i lys av både den flerstemte romanen og av demokrati.   

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/kvartal).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.