Forvaring av en gammel venn

Den rettsmedisinske kommisjon i Norge kan overprøve rettsoppnevnte fagfolks erklæringer i straffesaker. Stein Lillevolden ser nærmere på kommisjonsleder Randi Rosenqvists tenkemåte i en straffesak og en lærebok i rettspsykiatri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EN LANGTIDSFANGE

innklaget i april i år lederen for den rettsmedisinske kommisjons psykiatriske gruppe, Randi Rosenqvist, til Justisdepartementet. Bakgrunnen er en dramatisk overprøving psykiateren Rosenqvist foretok av de rettsoppnevnte sakkyndige under en rettssak mot mannen i 1999.

To erfarne rettspsykiatere hadde konkludert sin undersøkelse med at tiltalte ikke hadde «mangelfullt utviklede eller varig svekkede sjelsevner», slik rettsterminologien den gang var når sikring var aktuelt. Etter Rosenqvists opptreden i byretten ble mannen likevel ilagt sikringsdom. I mellomtiden er sikringsinstituttet erstattet av forvaring. Men tiltalte unngikk dette, for psykopatierklæringen ble avvist av en høyere rettsinstans.

FANGEN SKRIVER

i sin klage at han føler seg brukt i en psykiatrisk fagkonflikt, uten at det er gitt innsikt i hans personlighet: «Dette er en uredelighet i saksbehandlingen som retten ikke fikk innblikk i, og som Rosenqvist ikke har vært villig til å svare på spørsmål omkring i ettertid, noe som har vanskeliggjort ankesak og klagesak. Derfor mener jeg at norske justismyndigheter burde se nærmere på de endringer Randi Rosenqvist har innført i norsk rettspsykiatri gjennom stadig å overprøve de oppnevnte sakkyndige med sin sammenblanding av juridisk skyld og psykiatrisk diagnose. Herigjennom legger hun sterke føringer på rettens avgjørelse av skyldspørsmålet, der noe blir fremstilt som psykiatrisk følgesnødvendig fremfor å forbli et juridisk skyldspørsmål,» skriver fangen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer