«FANTASTISK TEGNESERIETRIPP» Her er et eksempel på arbeidene til Jim Woodring, en av hovedgjestene på årets Oslo Comics Expo.
«FANTASTISK TEGNESERIETRIPP» Her er et eksempel på arbeidene til Jim Woodring, en av hovedgjestene på årets Oslo Comics Expo.Vis mer

Forvent psykedeliske tilstander på Grünerløkka i helgen

Klart for Oslo Comics Expo.

||| I dag starter årets Oslo Comics Expo, der serietegnere og -lesere samles på Grünerløkka for å feire, diskutere, vise fram og oppdage nye og gamle serier.

På festivalen får de besøkende mulighet til å møte og lese en lang rekke serieskapere fra inn- og utland - men hovedvekten av gjestene er som vanlig representanter fra det mangfoldige norske seriemiljøet.

- Norske tegneserier holder nå et veldig høyt og jevnt nivå. Det utgis tegneserier i svært ulike former, bare knyttet sammen i det å fortelle gjennom bilder i sekvens og den høye kunstneriske kvaliteten, forteller festivalens pressesjef Kyrre Matias Goksøyr til Dagbladet.no.

- Når de tradisjonelle forlagene nå ser ut til å ha fått øynene opp for alt det spennende som skjer med norske tegneserier, er det ikke usannsynlig at vi kan nå et publikum som tidligere har trukket til andre typer kulturelle arrangement. Endel tegneserier har fått velfortjent oppmerksomhet i pressen, og når vi nå fikk sol går vi ut i fra at det kommer til å være enda fullere på Schous plass enn de tre første årene.

- Mange lurer kanskje på hva man egentlig gjør på en tegneseriefestival - og hvem som deltar?

- Vi har en lang rekke veldig spennende gjester fra inn- og utland, og vi presenterer dem alle rett etter at Christopher Nielsen har holdt åpningstale kl 16:00. Det blir debatter og intervjuer, mulighet både for å kjøpe og få signert tegneserier, og best av alt: Mulighet til å snakke direkte med serieskapere, forlagsfolk og tegneserieinteresserte, sier Goksøyr, og legger til:

-  Målet vårt er å være en festival ikke bare for en liten kjerne kjennere, men for alle kulturinteresserte. Gjestene våre er folk vi i OCX synest er veldig bra, og vi vil gjerne at så mange som mulig skal bli kjent med disse.

- Hva regner du selv som høydepunktene på årets program?

- Jim Woodring er det åpenbare svaret. Surrealist og psykedeliaguruen har holdt på i over 30 år, og fjorårets «Værverk», utgitt på Jippi Forlag, er en fantastisk tegneserietripp. Han holder foredrag på lørdag klokka 16.00, og har i samarbeid med Øystein Runde utstilling også på Galleri Briskeby. Vi er ekstremt stolte over at han har designet plakater og t-skjorter for oss.

- Man må også sørge for å få med seg Seriemord kl 17.30 fredag, der våre skarpeste tegneserieeksperter debatterer rått om tilstanden i dagens tegneserier. Alle programpostene på lørdag blir spennende seanser, sier Goksøyr.

I år som tidligere år er et av de store høydepunktene på OCX lørdagens utdeling av Norsk Tegneserieforums årlige Sproingpris. Årets norske nominerte er Lars Fiske, Bendik Kaltenborn, Andrew Page, Øystein Runde, Jim Woodring og Tor Ærlig.

• Les mer om programmet på årets Oslo Comics Expo på festivalens hjemmesider.

SJEFSSURREALISTEN: Jim Woodring.
SJEFSSURREALISTEN: Jim Woodring. Vis mer