Forventer å få 450 millioner kroner for «Skrik»

Den eneste privateide utgaven av «Skrik» skal nå auksjoneres bort.

SELGES: Den eneste privateide utgaven av Edvard Munchs «Skrik» skal på auksjon på Sotheby's.
SELGES: Den eneste privateide utgaven av Edvard Munchs «Skrik» skal på auksjon på Sotheby's.Vis mer

Den eneste privateide utgaven av Edvard Munchs «Skrik» skal på auksjon. Sotheby's venter å få minst 80 millioner dollar for verket, melder NTB.

Det er investor Petter Olsen som nå skal selge sin originalversjon. De tre andre originalversjonene av verket eies av Munchmuseet (som har to) og Nasjonalmuseet.

Samfunnsengasjement
Petter Olsen eier en omfattende samling av Munch-bilder, og Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen synes det er synd at han nå selger «Skrik».

- Det som er synd, er at det da går ut av landet. Petter Olsen har jo et samfunnsengasjement for Munch. Jeg håper det blir solgt til noen som fortsatt vil ha det, og som vil låne ut bildet til til utstillinger, sier hun til Dagbladet.

- Men det kommer sikkert til å gå for kjempesummer. Det er jo et av flaggskipene til Munch internasjonalt, legger hun til.

Nytt museum
Petter Olsen sier i en pressemelding fra Sotheby's at han vil bruke overskuddet fra salget til å bygge et nytt museum, kunstsenter og hotell ved Ramme Gaard i Hvitsten, som skal åpnes i forbindelse med Munchs 150-årsjubileum neste år.

- Jeg har levd med dette verket hele livet, og dets kraft og energi har bare økt over tid. Nå føler jeg at tiden har kommet for å tilby resten av verden en mulighet til å eie og sette pris på dette enestående verket, sier han.

Blant verdens mest kjente
Da «Skrik» var tilbake på Munch-museet i 2006 etter tyveriet, beskrev direktør Simon Shaw ved Stoheby's betydningen av maleriet på følgende måte.

- Det er vanskelig å overvurdere betydningen av at maleriene, og særlig Skrik, nå er tilbake. Det er alltid diskusjoner om hvilke malerier som er de mest kjente. Men jeg vil si at «Skrik» er helt der oppe blant verdens mest kjente verker - sammen med «Mona Lisa», sa Shaw til Dagbladet i 2006.