NY LEDER: Sigrun Vågeng, NAV. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NY LEDER: Sigrun Vågeng, NAV. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Forventninger til ny Nav-kaptein

Fagmiljøene var skeptiske til opprettelsen av NAV, og det hadde de rett i.

Meninger

Sigrun Vågeng utnevnes til ny Nav-direktør, ifølge Dagbladet 14. september.

Etaten vil i så fall få en dyktig leder med erfaring fra både næringsliv og kommunal forvaltning. Det trengs for å lede en etat det har stått strid om fra første stund.

Daværende Aetat, NHO (med Vågeng som arbeidslivsdirektør) og fagmiljøene var meget skeptiske ved opprettelsen for 10 år siden. Fordi målgruppene har så ulike behov, var de mer opptatt av å finne dører ut av Nav og inn i arbeid enn en felles dør inn i Nav. De ville derfor heller ha to etater, en for pensjon og en for arbeid. Slik ble det dessverre ikke, og resultatet taler for seg selv.

For Vågeng vil det være viktig å etablere tillit hos sine samarbeidspartnere. For å få det til må hun nok nyansere påstandene fra sitt eget utvalg (Vågeng-utvalget) om at disse samarbeidspartnerne mangler kompetanse og er unødvendige mellomledd mellom Nav og brukerne.

Sannheten er jo at det er de eksterne tiltaksleverandørene som har stått for faglig utvikling. Nav må utvikle sin kompetanse i samarbeid, ikke på bekostning av disse aktørene.

Vågeng-utvalget skriver mye om Navs mangelfulle kunnskap om næringslivet, lite om næringslivets muligheter og behov. Næringslivet åpner dørene for personer med nedsatt arbeidsevne som aldri før, men forutsetningen er god tilrettelegging fra kyndige tiltaksleverandører.

Arbeidsgiveren må følges opp like tett som arbeidssøkeren. Vi erfarer at flere kommerjobb på denne måten, og vi håper at den nye Nav-direktøren vil stimulere til slik jobbing også utenfor sin egen etat.

Fra Nav tas det nå til orde for at Nav kontorene lokalt uten bindinger fra f.eks. Stortinget selv bør avgjøre om man skal gjøre jobben selv eller bruke samarbeidspartnere. Det vil føre til at den offentlige etaten Nav vokser ukontrollert.

Med dagens arbeidsdeling mellom Nav og tiltaksleverandørene fastsatt av Stortinget har man derimot et fleksibelt instrument som kan justeres avhengig av behov. Lokalt frislipp gir derimot mer offentlig byråkrati og mindre fleksibilitet

Den nye Nav-direktøren møtes med store forventninger ikke bare av egen etat, men også av arbeidssøkere, næringslivet og de mange tiltaksarrangører som deler Navs samfunnsoppdrag. Velkommen om bord til samarbeid for å få flere i jobb.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.