Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Når Trump møter Kim

Forviklinger og forventninger

Alle vil betale Kim Jong-uns regninger, bortsett fra Kim selv.

KIM HVEM? En australier av kinesisk hærkomst har kledd seg ut som Kim Jong-un i Singapore. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
KIM HVEM? En australier av kinesisk hærkomst har kledd seg ut som Kim Jong-un i Singapore. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Det skaper diplomatiske forviklinger at Nord-Koreas diktator Kim Jong-un ikke vil betale hotellregninga når han etter planen møter USAs president i Singapore 12. juni. Kim viser til sanksjonene, og sier at på grunn av dem så er det ikke rimelig at han skal betale selv. Han er tross alt helt sjef i det man kan kalle Den forurettede stat, i landet som er misforstått, og helt urimelig behandlet av omverdenen.

Men det er ikke ukomplisert å skulle betale for en forurettet fattigmann. Både USA, vertslandet Singapore, og Sør-Korea, har antydet at de kan betale regninga for Kim. Men det å skulle betale for Kim og hans stab er en følsom affære. Det gjelder å ikke fornærme den i utgangspunktet forurettede. Hvis USA betaler kan det oppfattes som en fornærmelse. Det samme gjelder for Sør-Korea. Skal de betale for sin fattige fetter?

Det minst kompliserte er hvis fjorårets vinner av Nobels fredspris, ICAN, Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen, betaler regninga, slik den allerede har tilbudt seg. Men skal de sju millioner svenske kronene brukes til å betale en luksussuite for Kim til 50 000 kroner natta, pluss til hans stab av tjenere, sikkerhetsfolk og rådgivere? Skal Nobels fredspris - i hvert fall pengene som fulgte med prisen - gå til Kim Jong-un, liksom?

Hvis USA skal betale Kims regning er det komplisert også av andre grunner enn at det kan komme til å fornærme Kim. Det kan innebære at USA bryter sitt eget sanksjonsregime med å betale for moroa for Kim Jong-un. Det kan kreve et vedtak om midlertidig avståelse fra sanksjonene. Og det er ikke helt i overensstemmelse med Trumps krav om at alle de nordkoreanske atomvåpnene må være fjernet før det kan bli snakk om å oppheve sanksjonene. Det kan komme til å se litt komisk ut hvis Trump betaler Kims regning. Hva slags «Art of the Deal» er i så fall det, fra Strongman Trump?

Men det er mer enn hotellregninga som skaper protokollært hodebry. Hvordan skal Kim i det hele tatt komme seg til Singapore uten å miste ansikt? På kjøretøyet skal godtfolk kjennes, heter det. Og mens Trump kommer til Singapore i Airforce One, og dessuten har sin egen private Boeing stående hjemme, så består Kims fly av utdaterte sovjetiske fly, som muligens ikke klarer distansen Pyongyang - Singapore i et strekk. Må han mellomlande i Kina, og finne på et møte på veien, som kan rettferdiggjøre en mellomlanding? Eller skal et annet land stille et fly til Kims disposisjon?

Av protokollære utfordringer er det også at Trumps kone Melania ikke kommer til Singapore. For første gang i Kim-dynastiets historie brukte man ordet «førstedame» om Kim Jong-uns kone Ri Sol-ju, da hun var med og møtte den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in og hans kone ved den demilitariserte sonen mellom de to koreaner i vår. Ri ble skolert i representasjon, men blir snytt for den aller største scenen, som det ville være å delta i Singapore.

Protokollære utfordringer er ikke ukjente i diplomatiets verden. De er ofte trivielle ting i forhold til de store spørsmålene som skal diskuteres mellom verdens ledere. Skal forhandlingsbordet være rundt eller avlangt? Hvor mange rådgivere skal være med under samtalene? Det er mange spørsmål å gruble over. Men helt ubetydelige er de ikke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media