Forvirret anarkist

En original roman som utarter i dunkle innfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Øystein Vidnes høstet mange lovord for debutboka «Bondeforteljingar» (2002). I årets roman utforsker han et velkjent tema; middelaldrende mann opplever en krise og går ut av sitt gode skinn. Vidnes utforsker fallet, slik det kan arte seg for et veletablert menneske. Det sosiale fallet, illusjonsfallet, og også oppgivelsen av et velorientert jeg.Hovedpersonen velger tilsynelatende frivillig bort det livet han har levd. Han var byens ordfører og ender opp som husokkupant. Friere, men også mer forvirret. Mantraene han gjentar for seg selv er at han tror på forandring og at de tørre åra er over. Nå starter arbeidet med å omgjøre kommunen til en anarkistisk stat.

Surrealistisk

«Ekstasar» er ingen tradisjonell realistisk roman. Tvert imot blir den gradvis mer merkelig og surrealistisk. Til en viss grad muliggjøres en forklaring på utglidningene (hvis man trenger det): Ordføreren, som i all hovedsak har perspektivet og er det fortellende jeget, har mistet fotfestet. For ham oppleves verden slik. Han beveger seg i en slags oppglødd transe - ekstase - og opplever, tolker og analyserer med et sanseapparat som er hypersensitivt og lunefullt. Særlig to trekk ved fortellemåten understreker hovedpersonens skjøre mentale tilstand. Avgjørende og uventede personlige opplysninger kommer ofte forundrende seint. Og fortelleren blir mer og mer uklar i forhold til hva som har skjedd og ikke skjedd. Slik kan han uttrykke et bastant «Eg gjekk heim.» For i neste øyeblikk å sparke grunnen vekk under uttalelsen: «Eller gjorde eg det?» Fortellemåten i romanen blir aldri kjedelig forutsigbar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer