<strong>FELLESSKOLEN:</strong> I offentlige fellesinstitusjoner bør vi behandle livssynsfloraen som partifloraen, mener Jens Brun-Pedersen, pressesjef i Human-Etisk Forbund.  Foto:  Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix
FELLESSKOLEN: I offentlige fellesinstitusjoner bør vi behandle livssynsfloraen som partifloraen, mener Jens Brun-Pedersen, pressesjef i Human-Etisk Forbund. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Forvirring om skolegudstjenester

Hellelands omsorg for trygghet og ståsted inkluderer altså ikke elever som ikke er kristne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kulturministeren sa nylig at hun vil ta seg tid til å utrede en mer helhetlig livssynspolitikk. Hun har nå konkludert og eksponert klare holdninger i viktige livssynsspørsmål allerede.

Til Vårt Land sier Linda Hofstad Helleland (H) at våre barn bør delta i religiøse handlinger i skoletida for å kjenne til vår kulturarv. «Ingen barn har tatt skade av å gå i en skolegudstjeneste» (Vårt Land, 17.3.). Hun er klar på hvem hun selv er: «Hvis vi også skal møte muslimer og buddhister i hverdagen, må vi være trygg på vår egen tro og ståsted.»

Politikere som skal styre et helt land bør vite at et «Vi» i fellesskolen i dag inkluderer også elever med annen livssynsoverbevisning enn den kulturministeren selv har. Hennes omsorg for trygghet og ståsted inkluderer altså ikke elever som ikke er kristne.

Ikke før kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) offentlig slo fast at han fastholder rådet til skolen om å praktisere aktiv påmelding til skolegudstjenester, går kulturministeren ut og anbefaler det stikk motsatte, aktiv avmelding. Helleland ser ikke ut til å ha skjønt poenget med en aktiv påmelding.

En aktiv påmelding til religionsutøvelse i skoletida understreker hva som er skolens egen aktivitet til forskjell fra hva som tilbys fra eksterne aktører. Vi bør ikke viske ut det viktige skillet mellom kunnskapsformidling, som er skolens oppgave og trosopplæring, som er trossamfunnenes banehalvdel.

Derfor bør skolefolk ignorere kulturministerens oppfordring til aktiv avmelding. Det er kunnskapsministeren som har ansvaret for skolene.

Høyre er ofte flinke til å utfordre foreldrene selv til å ta ansvar samtidig med oppfordring til statlig tilbakeholdenhet i private anliggender.

I Høyres prinsipp-program står følgende: «Mennesket er politikkens mål. Det kan derfor ikke være en politisk hovedoppgave å kontrollere, styre eller aktivt endre holdninger og idealer som ulike mennesker legger til grunn for sin tilværelse». Opplevelsesdimensjonen ved religioner er foreldrenes domene.

I jungelen av utfordringer som det nye Mangfold-Norge stiller til oss alle, kan en enkel kjøreregel være god å følge for våre politikere. I offentlige fellesinstitusjoner bør vi behandle livssynsfloraen som partifloraen!

Da vil man unngå både majoritetsblindhet og fristelsen til å favorisere egen tro.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer