Stimuleringsordningen:

- Forvirringen var komplett

Oslos kulturliv har måttet stenge dørene, men usikkerheten har bredt seg om man er nødt til å gjennomføre arrangementer uten publikum for å få støtte.

SPILLESTOPP: Karoline Krüger får ikke spille i Chess resten av måneden på grunn av strenge coronarestriksjoner i hovedstaden. Nå håper hun på klare retningslinjer for arrangørene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SPILLESTOPP: Karoline Krüger får ikke spille i Chess resten av måneden på grunn av strenge coronarestriksjoner i hovedstaden. Nå håper hun på klare retningslinjer for arrangørene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kulturlivet i blant annet Oslo og Bergen er rammet av strenge coronatiltak. I hovedstaden er det ikke tillatt å gjennomføre arrangementer innendørs i november. Samtidig sitter mange kulturaktører og venter på at søknaden til stimuleringsordningen skal godkjennes.

Usikkerheten har bredt seg om ordningen i det hele tatt er gjeldende for aktørene i hovedstaden som nå er nødt til å avlyse.

- KOMPLETT FORVIRING: Produsent Karianne Jæger sier hun i et øyeblikk trodde Scenekvelder var nødt til å gjennomføre forestillinger for tom sal for å få økonomisk støtte. Foto: Anders Grønneberg
- KOMPLETT FORVIRING: Produsent Karianne Jæger sier hun i et øyeblikk trodde Scenekvelder var nødt til å gjennomføre forestillinger for tom sal for å få økonomisk støtte. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Vi har arrangert forestillinger og stimulert til aktivitet helt siden august. Vi har søkt om støtte, men vedtaket er fortsatt ikke fattet. Nå er vi i limbo og tilhører verken stimuleringsordningen eller kompensasjonsordningen, sier Karianne Jæger, ansvarlig produsent i Scenekvelder til Dagbladet.

Det privateide sceneproduksjonsfirmaet produserer blant annet forestillinger som «Chess» for Folketeateret i Oslo. Selskapet sier at de er avhengig av støtten fra stimuleringsordningen for å komme levende ut av coronakrisa, siden kompensasjonsordningen for avlysning og tapte billettinntekter er på vei til å fases ut.

- Vi har stimulert og er i gang. Hva er den nye ordningen? Det må være en ordning for oss som har blitt stengt av Oslo kommune.

- Forvirringen komplett

Da Oslo kommune forrige uke oppdaterte sin coronainformasjon var det en beskjed som fikk kulturlivet til å klø seg i hodet.

- Det er ikke tillatt å gjennomføre arrangementer innendørs. Unntak gjøres for blant annet:

  • Kamper, konkurranser, forestillinger og tilsvarende arrangementer der profesjonelle aktører deltar som gjennomføres uten publikum, skrev kommunen.
TOMT: Folketeateret står tomt etter at Oslo kommune innførte strenge smittevernstiltak. Foto: Karianne Jæger.
TOMT: Folketeateret står tomt etter at Oslo kommune innførte strenge smittevernstiltak. Foto: Karianne Jæger. Vis mer

Den beskjeden gjorde at Scenekvelder trodde de måtte gjennomføre forestillinger for tom sal, slik at de skulle få tilgang til pengene fra stimuleringsordningen.

- På fredag var forvirringen komplett. Vi så denne beskrivelsen, og forsto det som at kommunen ga oss tillatelse til å gjennomføre forestillinger. Vi fikk også beskjed av kulturrådet om at stimuleringsordningen bare er for dem som gjennomfører. Da tenkte vi at vi måtte gjennomføre arrangementene for å ikke stå på bar bakke, sier Jæger

KRITISK: Aslak Dørum, som er bassist i bandet DumDum boys, er kristisk til kulturminister Abid Rajas håndtering av krisen som har rammet norsk kultur. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Siste liten

I siste liten fikk selskapet beskjed om å dra hjem fra jobb.

- Vi kunne gjennomført, men det er jo selvfølgelig ingen god løsning. Vi var veldig glade for at vi fikk beskjed om ikke spille for tom sal.

Jæger sier at regjeringen må komme med en ny ordning så raskt som mulig.

- Nattesøvnen er i prinsippet borte. Vi har ansvaret for ekstremt mange mennesker. Dette er en unødvendig tung bør på våre skuldrer. Vi har fått i gang næringen, derfor er det utrolig viktig med en god løsning, raskt. Det må komme i løpet av denne uka, sier hun.

Tydelige retningslinjer

Karoline Krüger spiller en av hovedrollene som «Florence» i Scenekvelders oppsetning av «Chess». Hun forteller at produksjonen vurderte å gjennomføre forestillingene for å unngå at kunstnere skulle stå igjen uten lønn. Hun er derimot glad det ikke ble tilfellet.

HYLLER: Karoline Krüger er mektig imponert over Scenekvelder og andre aktører som har måttet ta viktige avgjørelser på kort tid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HYLLER: Karoline Krüger er mektig imponert over Scenekvelder og andre aktører som har måttet ta viktige avgjørelser på kort tid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det hadde ikke vært hensiktsmessig med tanke på smittevern, sier Krüger til Dagbladet.

Hun sier at hun føler seg privilegert over at hun ikke trenger å ta slike avgjørelser på kort varsel, og sier hun er mektig imponert over Scenekvelder.

- Det er jo en situasjon som man får kastet på seg. Denne skvisen med at man på nasjonalt hold blir bedt om å kjøre på, men det lokale sier at man må stenge ned. Arrangørene trenger klare og tydelige retningslinjer, sier Krüger.

Spesielt

Krüger forteller at det har vært en spesiell høst. Folketeaterets oppsetning av «Chess» har blitt spilt for 200 publikummere i sal som tar 1400. Nå er det spillestopp.

- Det er et tomrom. Men jeg synes det er vært en fin insistering også. De 200 som har kunnet komme har tatt på seg oppgaven å vise at de er der for oss, og at det ligger en insistering på hva kultur skal være. Denne usikkerheten som vi nå står overfor har rammet alle helt sidelengs i bransjen. Det må vi bare stå i, men vi skulle selvfølgelig aller helst stått på en scene, sier hun.

Krüger synes selv at kulturdepartementet kom seint på banen, men mener de har fått en bedre oversikt over hvordan bransjen fungerer.

- De ser nå at de ikke bare er å sminke seg og synge, sier hun.

LOVER PENGER: Kulturminister Abid Raja har funnet frem mer penger til kultur i coron-krisen. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Gråsoner

Dagbladet har vært i kontakt med Oslo kommune for å få oppklaring i unntaket som har skapt forvirring hos hovedstadens kultursektor.

Kommunen har laget et unntak for kamper, konkurranser, forestillinger og tilsvarende der profesjonelle aktører deltar og som gjennomføres uten publikum.

- Det betyr at kamper kan overføres til TV, og det betyr at scenekunstnere kan øve inn nytt stoff, eller strømme en forestilling, og det betyr at man kan strømme en konsert. De profesjonelle aktørene kan vurdere hva som er mulig å få til innenfor godt smittevern, men publikum kan de ikke ha, sier kulturbyråd Omar Samy Gamal (SV) til Dagbladet.

GRÅSONER: Kulturbyråd Omar Samy Gamal (SV) sier det vil være tilfeller der aktørene må vurdere om de er innafor eller utenfor det som er lov. Foto: Sturlason.
GRÅSONER: Kulturbyråd Omar Samy Gamal (SV) sier det vil være tilfeller der aktørene må vurdere om de er innafor eller utenfor det som er lov. Foto: Sturlason. Vis mer

- Det kan være gråsoner og det vil være tilfeller der aktørene må vurdere om de er innafor eller utenfor det som er lov. Kommunen gir ikke tillatelser eller unntak fra reglene, men vi veileder folk i hvordan de bør forstå dem, fortsetter han.

Gamal informerer at han skal i et møte med kulturminister Abid Raja (V) onsdag.

- Jeg oppfordrer Raja til å si det må være greit at dem som nå har fått stimuleringspenger for å dra i gang ny aktivitet kan få pengene uten at de må spille forestillingen for tomme hus ut november. Jeg skal treffe han på onsdag, og der skal jeg ta opp dette, sier Gamal.

- Vi tar regningen

Forrige uke informerte kulturminister Abid Raja om at regjeringen, i lys av den seineste utviklingen i coronasituasjonen, gjør kompensasjonsordningen gjeldende for alle arrangementer som må avlyses på grunn av offentlige restriksjoner.

I tillegg foreslo han at deler av bevilgningen til stimuleringsordningen i 2021 kan brukes til å gi kompensasjon.

- Dersom et arrangement som har fått stimuleringsmidler må avlyses eller nedskaleres, tar vi regningen for de utgiftene du ikke kommer deg ut av, sa kulturministeren til Dagbladet fredag.

Vil stimulere til aktivitet

Han sa videre at regjeringen kan øke rammen for en ordning gjennom å overføre midler fra den andre, dersom situasjonen tilsier det. Han sier at også i stimuleringsordningen er det anledning til å beholde tilskudd for å dekke uunngåelige kostnader dersom arrangementet må avlyses på grunn av coronatiltak.

- Jeg ønsker å stimulere til aktivitet. Derfor, de som tar initiativet for å forsøke å gjennomføre, de skal vite at de blir ikke forlatt i et økonomisk uføre. Får du stimuleringsmidler og du ikke får gjennomført arrangementet på grunn av corona, så har vi sagt at du skal likevel få penger til å overholde økonomiske forpliktelser og påløpte kostnader, som lønns- og kontorkostnader, sa han

Dagbladet har bedt kulturministeren svare på om og når en ny kompensasjonsordningen vil være på plass for lokale nedstengelser, slik man opplever i Oslo. Les svarene under.

Svar fra kulturminister Abid Raja (V):

- Vil det komme en en ny kompensasjonsordning for lokale smitteutbrudd og strenge restriksjoner, som i Oslo?

- Ja, jeg har varslet at vi i regjeringen utvider den eksisterende kompensasjonsordningen til også å gjelde arrangementer som avlyses som følge av alle offentlige restriksjoner, ikke bare de statlige. Dette er for å tilpasse ordningen etter behovet for lokale restriksjoner som skiller seg fra de nasjonale restriksjonene grunnet lokale smittesituasjoner. Dermed vil selv lokale restriksjoner som i Oslo og Bergen, som er iverksatt i samråd med nasjonale helsemyndigheter, gjøre at man kan komme inn under kulturdepartementets ordninger.

- Flere har vært i tvil i Oslo om de må spille for tomme saler for å få penger fra stimuleringsordningen. Dette er mye grunnet Oslos unntak. Er kommunikasjonen god nok mellom kulturdepartementet og Oslo kommune?

- Vi i kulturdepartementet har selvsagt ikke bedt noen om spille for tomme saler! Så er faktisk reglene imot det, fordi det er slik at tilskuddsmottakere, for å kunne få tilskudd fra stimuleringsordningen, må tilfredsstille en rekke kriterier som er beskrevet i forskriften for ordningen. Et av kriteriene er jo nettopp at tilskudd fra ordningen forutsetter at arrangementet det søkes om støtte til, er åpent for allmennheten. Dette kriteriet vil jo ikke være tilfredsstilt dersom et arrangement framføres på en scene uten publikum tilstede.

- Vi har god kommunikasjon med Oslo kommune, og jeg har faktisk i dag hatt et møte med kulturbyråden i Oslo for å snakke om noen av våre felles utfordringer på kulturfronten knyttet til koronapandemien. Oslo er også byen min. Det her jeg er født, vokst opp og for tiden også bor. Mitt mål er å hjelpe også byen min igjennom krisen. Ellers har jeg tro på at Oslo også gjør gode vurderinger av hvilke smittetiltak som bør settes inn når.

- Kulturaktører sier de er avhengig av midlene de har søkt om fra stimuleringsordningen, og de ikke vil overleve hvis de blir skjøvet over på kompensasjonsordningen for tapte billettinntekter og avlyste arrangementer. Vil man igjen øke disse kompensasjonsordningene, eller lage en ny?

- Regjeringens ønske er å holde aktiviteten i kultursektoren i gang så langt det lar seg gjøre. Formålet med stimuleringsordningen er at arrangører skal få støtte til å gjennomføre arrangementer innenfor gjeldende smittevernstiltak. Likevel ser vi nå at smittesituasjonen nå er så alvorlig i Norge at flere ser det som nødvendig å avlyse sine arrangementer. Arrangører som har mottatt tilskudd gjennom stimuleringsordningen, men likevel må avlyse grunnet forverrede smittevernstiltak, vil få dekket uunngåelige økonomiske forpliktelser i forbindelse med det avlyste arrangementet. Vi følger hele tiden med på endringene i smittesituasjonen, og har hele tiden gjort nødvendige justeringer i våre ordninger dersom det har vært nødvendig. Det har vi gjort siden pandemien traff oss i mars, og det vil vi fortsette å gjøre.

- I tillegg har jeg lovet at så lenge koronapandemien legger begrensinger, og jeg er på post som kulturminister, så skal jeg gjøre alt jeg kan for min sektor. Og heldigvis er denne regjeringen på lag med kultur- frivillighet- og idrettssektoren. Det sier vi ikke bare med ord, men vi viser det også gjennom handling når vi har stilt opp med over 5,7 milliarder fra kulturdepartementet alene. Det kommer i tillegg til ordninger som ligger under andre departementer, slik som kontantstøtteordningene og selv.nær./frilanserordningen. Det er den norske regjeringen som stiller best opp for Kultur-Norge i krisetiden, og det skal vi fortsette å gjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer