Forvirringens triumf

Har markedsundersøkelsene vist at den typiske Elle-leseren har gullfiskhukommelse?

ELLE-REDAKTØREN:

Signy Fardal er en av flere som angriper «størrelsestyrraniet» i klesbutikkene «...slik det er nå, føler jo de som bruker størrelse 42 at de er unormale, og det er ille. Man kan gå inn i en butikk og føle seg som en elefant, mens man i virkeligheten er helt vanlig bygd,» sier Fardal til Dagbladet mandag 14.06. Det spørs om man føler seg mye bedre etter å ha lest mainummeret av Elle:

 «Velg rett posisjon når du har sex! Små pupper tar seg for eksempel best ut når du sitter øverst.» Elle nr 5 mai 2004 side 17

 «Sannsynligvis må du føle deg trygg på ham før du våger å gi deg hen til din egen nytelse, uten å tenke på hvordan du ser ut i fjeset, om du er rar på håret.» Elle nr 5 mai 2004 side 102

Elles fitnesstriks nummer tretten gjør meg forvirret. Leste jeg ikke nettopp et orgasmetips om at det gjelds å ikke tenke så mye på hvordan en ser ut? Tenk deg en anmelder som gir terningkast seks og skriver at filmen suger. En avis som melder at boligprisene stiger på side to og at de synker på side sju.

SPØRSMÅL EN:

Har markedsundersøkelsen vist at den typiske Elle-leseren har gullfiskhukommelse så hun ikke husker fra en sak til den neste? Ifølge redaktør Signy Fardal er Elles målgruppe kvinner: «mellom 18 og 39 år, bor i byen, har god utdannelse, er stilig, sexy og intelligent.» (foredrag på BI Oslo 26.03.04). Denne leseren er kvinne på 24 år, student i stor by, og synes både pent speilbilde og multiple orgasmer virker fristende. Det er ikke temaene; sex, trend og fitness som er teite, det er måten de behandles på. Nesten pussig at Elle ikke er mer redd for å fornærme de «intelligente» leserne sine. Like pussig som at redaksjonen ikke er mer varsom med hvilke signaler en sender ut hvis en virkelig tror på sine egne statistikker om kvinners labre selvbilde.

Vi kommer tilbake til statistikken, men først en gladmelding fra side 72 i samme nummer: Formens triumf! «Pupper, romper og mager er på vei tilbake. Det er igjen lov å glede seg over kvinnens runde former», jubler ingressen. Det handler altså om at Elle aner en ny trend; frodige former er på vei tilbake også blant de vakre og vellykkede; modeller og skuespillerinner eksemplifiserer den nye trenden der kvinnekroppen igjen får lov å bule. Pupper og romper greit nok. Men mager?

Vi tar det bilde for bilde: Emanuelle Beart bakfra, med stå-pupp. Carre Otis i profil, med mye bak, men med en bordduk(?) foran magen. Liv Tyler bakfra. Kate Moss med midtpartiet skjult i mørke skygger. En sittende Cindy Crawford er det nærmeste vi kommer frontflesket, men bildet er kappet ved nederste ribben. Om supermodellen skulle ha en mage nedenfor midjen får ikke Elles lesere lov å kikke. Modellmagen til Férnanda Tavares teller ikke, den er bar og godt belyst, men hun trekker den inn! I artikkelen får forskere og stjerner snakket ut om fleskets fordeler: «Så lenge man føler seg vel kan man godt ha en ti femten kilo ekstra, slår fantastiske Carre Otis fast». Ut i fra bildet er det litt vanskelig å avgjøre hvor på modellen de ti femten kiloene befinner seg. Jeg leser at Liv Tylor (sist sett i Ringens herre) er en kvinne med runde former. Det demrer: Frodige former er et relativt begrep.

SPØRSMÅL TO:

Ved hvilken body-mass-indeks (BMI) går Elles nedre grense for «frodig» kvinne? Artikkelen melder med bekymring at «Undersøkelser viser at bare 14 prosent av kvinner er fornøyd med kroppen sin. Hele 65 prosent ønsker å slanke seg selv om de har helt normal vekt».

SPØRSMÅL TRE:

Når Liv Tylor fremstilles som prototypen på frodig kvinne og Carre Otis som overvektig, tror du det bidrar til flere fornøyde damer og jenter?

«Var det godt for deg også?» spør forsiden på mai-nummeret. Det handler om orgasme; fakta, tips og triks over tre sider. Femti prosent av kvinnene sliter nemlig med å få orgasme ifølge Elle. Kanskje fordi de er så opptatt av å trekke inn magen? Elle anbefaler perlebesatt dildo og knipeøvelser. Men bladet mener at en orgasme også krever et avslappet sinn, det er her rådet om å ikke bry seg om hvordan en ser ut kommer inn. Før leseren på side 17 i bli-klar-for-sommeren bilaget oppfordres til søke flatterende sexposisjoner. Jeg registrer også at de frodige formene ikke har slått igjennom i Elles egne motereportasjer i samme nummer. I Rytmer fra Rio (16 sider) Drømmen om Hollywood (8 sider) Blomsterpiken (6 sider) er det mer knokler og ribben enn «kvinnelige» mager og lår.

SPØRSMÅL FIRE:

Hvor doble signaler ønsker Elle å sende ut?

Heldigvis tilbyr Elle hjelp til de formfeile: På side 76 er det tips for å «kle dine frodige former» Kle seg for å skjule? Elle anbefaler blant annet: «bukser som går litt ut ved beinet. Vidden nede gjør at store hofter og rumpe blir mindre, og kroppen virker slank og nett. Jennifer Lopez sverger ofte til dette trikset». På side 17 er det fitnesstips for alle fasonger. Spesielt for strandlivet: huden ser best ut når du er våt og (litt) kald. Da trekker den seg sammen og skjuler cellulitter.

Og fargen din gjør seg best i lav kveldssol. (Fitnesstips eller forkjølelsestips?). Når det gjelder å kle seg til modellhøyde er det de klassiske jenteblad triksene om å unngå tversgående striper, men også et nytt: «Med rulleskøyter får du garantert festens lengste bein». Jeg takker for tipsene og begir meg ut i sommerferien: Glir inn på badestranda, drar inn magen og setter meg øverst, våt og kald i kjølig kveldssol (med rulleskøyter?), men bare ikke spør om «det er godt for meg».

SPØRSMÅL FEM:

Hæ? Er det dette du vil Fardal?