KOMMENTARER

Forvirringsagentene

Ikke hør på de som forsøker å forvirre deg. EAT-rapporten er ikke et frontalangrep på norsk kjøtt, skriver Geir Ramnefjell.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I en verden som er på vei mot katastrofal, global oppvarming, er det mange framtidsrapporter som vil sjokkere. Det er sjokk på sjokk på sjokk. Så mye mindre må du fly! Så mye mindre kan du importere billige forbruksvarer fraktet langveisfra på forurensende lasteskip! Så mye mindre kan du kjøre forurensende fossilbil! Så mye mindre olje og gass kan vi pumpe opp av bakken!

Verdenshavene holder dessuten på å fylles av plast, så vi må slenge på: Så mye mindre plast kan du bruke! For ikke å glemme: det biologiske mangfoldet i verden er redusert i historisk, planetarisk skala. Vi er på vei inne i den sjette masseutryddelsen på kloden Tellus, så derfor: Så lite urørt natur kan du ødelegge!

Det er mye å fordøye. Det er mye som angripes, og dermed mye som skal forsvares. Når mye må forandres samtidig, på kort tid, blir oppgaven overveldende, informasjonen nærmest uhåndterlig og sammenhengene umulig å få oversikt over. Vi drukner i utfordringer. Er det ikke best å bare gjøre som vi alltid har gjort? Hvorfor skal akkurat jeg endre livsstil. Hva med andre? Er ikke dette egentlig et angrep på mitt enkle liv, mens andre lever i sus og dus og flyr til Bali på meditasjonskurs mens de kjøper klimakvoter? Hver gang en ny sjokkrapport slippes har vi også en tendens til å ville behandle problemet for seg selv, isolert fra alle andre utfordringer som henger uløselig sammen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer