Forvokst og selvhøytidelig krim

Spennende intrige i oppblåst innpakning.

BOK: En naken mann blir funnet hengende fra et tre i februarkulda, og åstedet minner politiet mest om et hedensk ritualdrap.

Den døde mannen i treet var en einstøing og et mobbeoffer i Linköping, Bengt Andersson gikk under navnet Ballbenger’n, han var sterkt overvektig, hadde psykiske problemer og levde et isolert liv. Men hvorfor skulle han ende livet sitt på en sånn måte? Og hvem kunne ha noe ønske om å gjøre det?

Pretensiøst

Svenske Mons Kallentoft har ikke spart på noe i sin andre bok, politiromanen «Midtvinterblod», og uheldigvis har det gått ut over totalinntrykket av noe som egentlig er en spennende roman med en forholdsvis enkel, men finurlig intrige. Kallentofts litterære ambisjoner har blåst handlingen opp til voldsomme proporsjoner – 508 sider, for å være nøyaktig – og han har skrevet en overdrevent pretensiøs roman med en del innslag som bare virker irriterende.

Et eksempel er de metafysiske avsnittene, hvor drapsofferet Bengt kommenterer etterforskningen så langt og tenker over sin egen situasjon, også når han er på vei inn i krematorieovnen. Men det verste er de liksom dypsindige, men egentlig uvesentlige kommentarene som er puttet inn i teksten utallige steder, setninger som griper leseren på feil måte og er mer latterliggjørende enn tankevekkende.

Hemmeligheter

Hovedpersonen i «Midtvinterblod» er kriminalbetjent Malin Fors. Hun får ansvaret for etterforskningen, noe som går ut over tenåringsdatteren Tove, som har begynt å teste grenser. Malin er en dyktig etterforsker, og snart har politiet flere spor å gå etter. Et peker mot et par som driver med hedenske ritualer, et annet mot en storfamilie med tre tidligere straffedømte brødre og deres gamle, men mektige mor. Men det er flere andre i Linköping som skjuler hemmeligheter, og mange liv blir rusket opp i underveis.

Det er mye bra i «Midtvinterblod», men hovedinntrykket blir av en forvokst og selvhøytidelig kriminalroman hvor framdriften ødelegges av forfatterens egne snubletråder.