Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Fødsel sett i et urkvinnehaukeperspektiv

Lavrisikokvinner som føder hjemme har lavere risiko for komplikasjoner og andre inngrep som keisersnitt og sugekoppforløsning, store blødninger og fødselsrifter

Dyktige jordmødre og trygghet er kjernespørsmål for mindre kompliserte fødsler, skriver artikkelforfatter. Foto:NTB scanpix
Dyktige jordmødre og trygghet er kjernespørsmål for mindre kompliserte fødsler, skriver artikkelforfatter. Foto:NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skribent Marit Øimoen påstår i Dagbladet (11.02) at jordmor Bippi Trovik i et innslag på Østlandssendingen har frarådet fødende kvinner smertelindring, og kaller henne en kvinneundertrykkende urkvinnehauk.

Selv skrev jeg i kronikken «Fødsel sett i et dyrepenishatteperspektiv» på NRK Ytring i fjor (13.01.14) blant annet at dyktige jordmødre og trygghet er kjernespørsmål for mindre kompliserte fødsler. Trygghet/utrygghet påvirker fødselsforløpet, og vaktskifte rett før barnet skal ut er eksempel på et utrygghetsmoment som kan påvirke forløpet negativt. Det er derfor ikke overraskende at lavrisikokvinner som føder hjemme, ifølge en norsk studie utført av blant andre jordmorprofessor Ellen Blix, har lavere risiko for komplikasjoner og andre inngrep som keisersnitt og sugekoppforløsning, store blødninger og fødselsrifter.

Troviks alternativ handler nemlig ikke bare om å ta bort epidural. Hennes alternativ legger til noe, et helt annet tilbud enn det sykehusene (med unntak av ABC-avdelinger) kan tilby lavrisikofødende. Det har jeg selv erfart ved det nå nedlagte, jordmorstyrte Føderiket. Jeg fødte uten epidural, men fikk smertelindring likevel- gjennom at jeg ble møtt av idealistiske jordmødre som hadde all verdens tid til meg. Bippi Trovik var en av dem. Hun er blant dem som faktisk lar en fødsel gå sin gang uten å forlate fødekvinnen mens det hele står på, slik som så mange kvinner, også jeg, har opplevd på sykehus. Hver eneste gravide kvinne på Føderiket ble møtt med tid, omsorg, tilstedeværelse og interesse, men Føderiket ble dessverre lagt ned. Økonomiske hensyn telte mer enn det faktum at et slikt helhetlig tilbud resulterte i færre komplikasjoner blant de fødende. Nå driver Trovik med hjemmefødsler- hun valgte bort sykehusvirkeligheten, der tid ofte er mangelvare. Hjemmefødsler betyr stadig beredskap, og hun og hennes kollega Cathrine Trulsvik må forsake noe for å få drive med det de brenner for: å være der for fødekvinnen, uten hensyn til hva klokka skulle være.

Om andre kvinner føler seg trygge og får den samme lindringen av epidural, er det er supert. Å høre noen kalle Trovik og hennes likesinnede jordmorkolleger for kvinneundertrykkende urkvinnehauker vitner derimot om uvitenhet om og undertrykking av deres arbeid.

Trovik vil oppmuntre kvinner til å tro på at de kan føde uten epidural. Det gjør hun fordi hun har sett hvordan mange har fått en annen type smertelindring og magiske kick-opplevelser uten. Selv var jeg høy på min egen fødsel i ukevis. Det handler ikke om smerte som «et gode i seg selv», der har Øimoen grundig misforstått.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!