Følelser i vedskjul

Rurale unggubber av hel ved. Emosjoner med mannlig alibi. Det vil gamle Norge ha.

ÅRETS FAVORITT: Stein Torleif Bjella er populær. «Ingen har hatt større gjennombrudd blant publikum og kritikere i året som har gått enn disse to. Ingen artist, forfatter eller kunstner forteller oss mer om den uforanderlige norske sjela - eller mannfolkesjela - akkurat nå,» skriver Kjetil Rolness.
ÅRETS FAVORITT: Stein Torleif Bjella er populær. «Ingen har hatt større gjennombrudd blant publikum og kritikere i året som har gått enn disse to. Ingen artist, forfatter eller kunstner forteller oss mer om den uforanderlige norske sjela - eller mannfolkesjela - akkurat nå,» skriver Kjetil Rolness. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET VAR ENGANG to døler. Stein Torleif Bjella fra Hallingdal og Lars Mytting fra Gudbrandsdal. Som bygdeungdom flest, reiste de ut, lokket av storbyens lys. Men hjertet ble ikke med. Hvilken sjelefred, hvilken livsmening er det å finne i hovedstadens kjas og mas, juggel og fjas? Etter år i Oslo søkte de begge tilbake til landet, Bjella til småbruk i hjembygda Østre-Ål, Mytting til Østerdalen og Elverum, med to pensjonister til nabo. Der fant de seg selv igjen - i viser og ved. Og hele nasjonen synger med.

Ingen har hatt større gjennombrudd blant publikum og kritikere i året som har gått enn disse to. Ingen artist, forfatter eller kunstner forteller oss mer om den uforanderlige norske sjela - eller mannfolkesjela - akkurat nå.

MYTTING OG BJELLA. Bare hør på navnene. De er liksom vokst opp av jordsmonnet, hogd ut av steinura, båret av vind over fjord og fjell. Det er den gamle suksessoppskriften - fra Espen Askeladd til Petter Northug, Odd Nordstoga og Levi Henriksen. Vil du bli folkekjær i Norge, må du komme fra distriktet, snakke brei dialekt, være fåmælt og jordnær, med småsnodig sjarm og et lunlurt smil. Den ypperste norske dyd er å være seg selv. På de bestemte måtene som står uskrevet i kulturen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer