Første verdenskrig hundre år etter

Halvparten av alle franske menn mellom 20 og 32 år døde under første verdenskrig fordi gode realpolitikere var mangelvare.

EUROPA I KRIG:  Da Tyskland 3. august 1914 erklærte krig mot Belgia, erklærte Storbritannia krig mot Tyskland dagen etter. Bildet viser en rekrutteringsplakat fra Storbritannia under krigen. Foto: AFP / NTB Scanpix
EUROPA I KRIG: Da Tyskland 3. august 1914 erklærte krig mot Belgia, erklærte Storbritannia krig mot Tyskland dagen etter. Bildet viser en rekrutteringsplakat fra Storbritannia under krigen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager er det hundre år siden første verdenskrig brøt ut. Den gang som følge av et vaklevorent europeisk statsystem med en fundamentalt ustabil stat i sin midte - Østerrike- Ungarn. Det skulle vise seg at den statskonstruksjonen hadde for store motsetninger til å vare. Kombinert med en egenrådig tysk keiser og dårlig samarbeidsklima i Europa ellers, brøt helvete løs.

Det er sagt at det tyske stats- og utenrikssystemet var bygd av og for Bismarck, men ingen lever evig - verken ved makten eller på jorden. Keiser Wilhelm II fikk avsatt Bismarck i 1890, og i 1914, ved første verdenskrigs utbrudd, hadde han vært død i 16 år.

Nå var en enerådig og ikke altfor fintfølende tysk keiser prisgitt sine egne vurderinger og råd fra mindre erfarne menn enn den gamle kansler Bismarck. Den britiske utenriksminister Edward Grey karakteriserte den tyske keiser «som et krigsskip med høyt damptrykk, men uten ror, og han vil treffe noe en dag og forårsake en katastrofe».

Grey konstaterte da også sommeren 1914: «Lysene er i ferd med å slukkes over hele Europa, og de vil ikke lyse igjen i vår levetid».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer