KOMMENTARER

Foslis mangelfulle metode

Metodesvakhetene i Halvor Foslis bok er så store at de spenner beina under slutningene.

GRORUDDALEN: Halvor Fosli har skrevet bok om Groruddalen. Problemet er at hans intervjumetode gjør det umulig å si noe mer generelt om fenomenet han undersøker, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
GRORUDDALEN: Halvor Fosli har skrevet bok om Groruddalen. Problemet er at hans intervjumetode gjør det umulig å si noe mer generelt om fenomenet han undersøker, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Halvor Fosli bok, «Fremmed i eget land», som omhandler hva aktive deltakere i lokalsamfunnet («den tause majoritet») synes om endringene i Groruddalen, har skapt mye debatt.

Spesielt har metoden vært sterkt kritisert. Martine Aurdal i Dagbladet og Maren Sæbø i VG har begge kritisert den såkalte snøballmetoden Fosli har brukt til å finne intervjuobjektene sine. Denne står i veien for at han på en meningsfullt måte kan si noe generelt om fenomenet han undersøker.

Det mener mange har vært et feilspor.

Fosli og hans midlertidige våpendrager Alexander Ibsen hos Minerva, har besvart kritikken med at Aurdal og Sæbø ikke forstår kvalitativ metode og at de dømmer en bok med forskningsbriller framfor å ta den for det den er, en bok om «en spesiell minoritetsgruppe — de innfødte i Norges innvandringstette områder.»

Også Minerva-redaktør Nils August Andresen har forsvart metoden. I Morgenbladet skriver han at  metodekritikken «i stor grad [er] urimelig: Foslis metode er standard innen sosiologien, og gir seg ikke ut for å bygge på et statistisk representativt utvalg.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer