Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fosnes Hansen kastet papirkule på Frp-nestleder i radiodebatt

Forfatteren ble rasende i kulturdiskusjon.

HISSIG: Den kjente forfatteren Erik Fosnes Hansen ble så sint at han krøllet sammen et papir og kastet det på Frps nestleder Per Arne Olsen i radiodebatt i NRK P2s Søndagsavisen i dag. Foto: Lars Eivind Bones
HISSIG: Den kjente forfatteren Erik Fosnes Hansen ble så sint at han krøllet sammen et papir og kastet det på Frps nestleder Per Arne Olsen i radiodebatt i NRK P2s Søndagsavisen i dag. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): NRK P2 hadde invitert forfatter Erik Fosnes Hansen og nestleder i Frp, Per Arne Olsen, til kulturduell i programmet Søndagsavisa i dag.

Men debatten ble mer dramatisk enn vanlig. Hør debatten her!

Utover i programmet ble nemlig den kjente forfatteren rasende. Han avbrøt Per Arne Olsen, slo i bordet, og det hele endte med at Fosnes Hansen krøllet sammen et stikkordspapir og kastet det på Frp-eren.

- Siden dette ikke er TV, syns jeg publikum burde få greie på at du nå kastet noe på meg, sa Olsen i programmet.

- Ja, jeg kastet ei papirkule på deg, og det har du faenmeg fortjent! sa den prisbelønte forfatteren.

Nektet å hilse
- Jeg merket at Fosnes Hansen var ganske amper helt fra starten av. Han nektet blant annet hilse på meg da vi kom i studio, forteller Per Arne Olsen til Dagbladet.

Fosnes Hansen advarte i en kronikk i Aftenposten forrige helg om Frps kulturpolitikk.

Han meldte seg nylig inn i Arbeiderpartiet i protest mot Frp. Neste uke lanseres et kulturopprop mot Frp, som mange kjente kulturpersonligheter har sluttet seg til.

- Jeg skulle diskutere kulturpolitikk, men Fosnes Hansen kom etterhvert med ganske useriøse motargumenter og bannskap. Til slutt krølla han sammen pairene sine og kasta på meg. Det var jo aldri fare for helsa mi akkurat, men jeg tror han bør gå i seg selv på dette punktet, sier Olsen, og legger til:

- Som forfatter bør han vel skjønne at ordets makt er sterkere enn papirets.

- Overraskende
Episoden, som skjedde under innspillingen av Søndagsavisen fredag, var svært spesiell, sier nestlederen.

- Jeg har vært i mange debatter og gått mange debattskoler, men jeg har aldri opplevd noe slikt. Det var overraskende for meg at det skulle skje med ham, sier Olsen til Dagbladet.

Det ble nylig klart at Fosnes Hansen er nytt medlem i Kulturrådet. Frps partileder Siv Jensen har gått høyt ut og sagt at hun mener kulturminister Trond Giske har fått inn vennene sine i rådet.

Fosnes Hansen og Giske er kjent som venner.

- Jeg tror saken med Kulturrådet var med på å gjøre Fosnes Hansen så sint. Han har nok tatt dette veldig ille opp, sier Olsen.

Beklaget ikke
Han legger til at han aldri har stilt spørsmål ved Fosnes Hansen som forfatter, og at han syns debattanten er veldig dyktig til å skrive bøker.

Etter at innspillingen var over, beklaget ikke Fosnes Hansen utskjellingen og papirangrepet.

- Nei, han unnskyldte seg ikke, sier Olsen.

Erik Fosnes Hansen syns ikke episoden er noe å beklage. Han presiserer at hans egen oppførsel ikke var truende, og at han bannet én gang i løpet av sendingen.

- Hvis ikke Olsen tåler å høre ordet «jævlig», så går debattene i Tønsberg mer dannet for seg enn jeg var klar over, sier Fosnes Hansen, og fortsetter:

- Jeg kastet en papirkule på ham fordi jeg ble forbanna. Det gikk ei kule varmt, og det skal det selvsagt ikke gjøre. Det var riktignok en bitteliten papirlapp, men det er vel ikke en debatteknikk jeg kommer til å benytte særlig ofte i framtida, sier Fosnes Hansen til Dagbladet.

- Uhørt
Han mener det er svært galt av Frp å antyde kameraderi i utnevnelsene i Kulturrådet.

- Det er uhørt av landets nest største parti å komme med slike insinuasjoner. Det er et nytt lavmål i norsk valgkamp, og det er nokså ille overfor de enkeltmenneskene og gruppene i samfunnet som blir rammet, sier Fosnes Hansen.

Han sier han ikke hilste på Per Arne Olsen fordi Olsen, som er ordfører i Tønsberg, tidligere på dagen hadde lansert forslag om at alle sosialklienter skal møte på en kafé i byen hver morgen før de får pengene sine.

- Frp stigmatiserer folk, og denne saken var en av grunnene til at jeg ikke ville ta ham i hånden. De kan vel like godt gi sosialklientene et armbind, så alle vet hvem de er, sier Fosnes Hansen, og avslutter:

- Olsen taper debatten i studio, og på vanlig Fremskrittsparti-offerrolle-vis, løper han til avisene for å fremsette nye insinuasjoner om at han er blitt dårlig behandlet.

BLE ANGREPET: Nestleder i Frp, Per Arne Olsen. Foto: Nina Hansen
BLE ANGREPET: Nestleder i Frp, Per Arne Olsen. Foto: Nina Hansen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!