Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Foss avfeier kunnskap

FINANSMINISTER FOSS inntar en litt blånektende og avfeiende holdning til kunnskap og innsikt som ikke kommer fra ham selv eller Finansdepartementet. Det er neppe fruktbart i lengden, særlig ikke på et så komplisert område som pensjon, der det er mye å lære fra andre land

Hadde han tatt seg bryet med å lese vår dokumentasjon før han i Dagbladet 16. februar avfeier den, ville han se at flere av de innvendinger han reiser er behandlet. På annet sted i Dagbladet samme dag bekrefter en sentral pensjonsforsker at vår dokumentasjon bidro til en nyttig nyansering.

Vi bekrefter der at regjeringens tiltak for å kontrollere utgiftsveksten gjennom justering for økt levealder og indekseringsteknikker mv. er å finne også i mange andre land. Jeg mener for øvrig selv at dette er fornuftige mekanismer.

Tiltak som premierer lange yrkesløp er også en gjenganger i utlandet. Der vi har supplert Pensjonskommisjonens (PK) ufullstendige beskrivelse er på viktige punkter som at:

 en stor gruppe arbeidstakere i Norge mangler den pensjonsdekning som er vanlig blant arbeidstakere i nærstående land. Det kan løses gjennom det DnA foreslår i sitt program om brede tjenestepenjonsordninger opp til 60- 70 prosent for alle.

 flere land bygger opp sine pensjonssystemer. Særlig Danmark og Finland er unntak fra den generelle nedbyggingstendens PK beskriver.

DET ER FEIL av Foss å hevde at andre land ikke møter pensjonsutfordringen ved å øke innbetalingene (utover f.eks 17,5 prosent av lønnsgrunnlaget som regjeringen foreslår hos oss). I Finland er premien/avgiften i det statlige systemet 20 prosent og anslås å øke til 26 prosent. I Østerrike har en et liknende system hvor premien allerede er 24 prosent i tillegg til statstilskuddet. Og i Nederlands samordnede system er premien 34 prosent. Selv om disse premiene ikke fullt ut er parallelle, underbygger de bildet av at pensjonsdekningen er bedre enn det regjeringen foreslår hos oss. Når finansieringen holdes helt eller delvis utenfor statsbudsjettet, øker nok aksepten for høyere innbetalinger til pensjon.

Det er helt feil når Foss hevder at uføretrygding og tidligpensjon trekker yrkesdeltakelsen spesielt sterkt ned i Norge. Denne tendensen er enda sterkere i utlandet, men ofte under andre navn og systemer. Det reflekteres i at vår yrkesdeltakelse blant seniorer fortsatt er relativt høy. Det er likevel sterkt ønskelig at den økes.