Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fosse den store

STOCKHOLM (Dagbladet): Det meste handlet om Jon Fosse da Den skandinaviske nasjonalteaterprisen ble delt ut på Dramaten i Stockholm i går kveld. Hans stykke «Dødsvariasjonar» fikk to av de fire prisene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre forestillinger fra hvert av de tre skandinaviske landenes nasjonalteatre var nominert til Beste forestilling. Prisen består av skulpturen «Patrask» av den svenske kunstneren Tommy Vstmar og 500000 norske kroner. Pengene skal finansiere gjestespill av «Dødsvariasjonar» på Dramaten i Stockholm og Det Kongelige Teater i København. Prisen ble delt ut for første gang i fjor og gikk da til Dramatens «Spöksonaten» i regi av Ingmar Bergman.

Usikker

- Nå skal vi feire. Spise litt og drikke litt. Dette var hyggelig, sier Jon Fosse på sitt sedvanlige lavmælte vis.

Jon Fosse

  • Forfatter, lyriker og dramatiker.
  • Født i Haugesund i 1959, oppvokst i Har-danger og bor nå i Bergen.
  • Debuterte skjønnlitterært med «Raudt og svart» i 1983, og som dramatiker med «Og aldri skal vi skiljast» på Den Nationale Scene i 1994.
  • Fosses stykker er oversatt til nærmere tretti språk, og blir i 2002 spilt på om lag hundre scener i Europa, førti av dem i Tyskland.

Hans renommé strekker seg langt ut over norske landegrenser, så heder og hyllest er blitt en del av livet hans.

- En blir ikke blasert, men litt trøtt, kanskje. Men å få en slik pris er stas, for en er jo alltid så usikker når en har skrevet noe, sier Fosse.

26. januar hadde Dramaten premiere på hans stykke «Draum om hausten» med Marie Richardson og Börje Ahlstedt i noen av rollene.

- Jeg har sett den og likte den, sier Fosse.

Anerkjennelse

I tillegg til den gjeve hovedprisen gikk prisen for beste regi også til «Dødsvariasjonar». Regissør Terje Mærli strålte bak blomster, skulptur og en sjekk på 100000 kroner.

- Jeg er så glad! «Dødsvariasjonar» har vært en vanskelig forestilling å gjøre, derfor er det så herlig å få denne anerkjennelsen. Jeg vil dele prisen med alle som har bidratt, men først og fremst med Jon Fosse, som bruker avmaktens språk for å gi liv til maktesløsheten mellom menneskene. Flott at vi har fått en dramatiker som utlandet vil dele med oss, sier Mærli.

Også Nationaltheatrets sjef Eirik Stubø var fornøyd med prisdrysset.

- Vi er stolte og glade. Å få en sånn anerkjennelse fra sine egne er noe helt spesielt. Nå gleder vi oss til å besøke Dramaten og Det Kongelige Teater med forestillingen, sier Stubø, som neste år må belage seg på å være vert for prisutdelingen.

Hederspris

Den danske skuespilleren Søren Sætter-Lassen fikk prisen for beste skuespiller for sin innsats i Holbergs «Jean de France», mens svenske Erland Josephson fikk hedersprisen. Det er den norske stiftelsen Sat Sapienti som donerer prispengene. Juryen består av teatersjefene fra de tre nasjonalteatrene, Erling Lind fra Sat Sapienti, forfatter Kerstin Ekman, Islands tidligere president Vigdms Finnbogadsttir og Thorvald Stoltenberg.

LYKKELIGE PRISVINNERE: - Nå må du smile da, Jon, sier Nationaltheater-sjef Eirik Stubø (t.h.). - Jeg smiler aldri, humrer Jon Fosse. Regissør Terje Mærli (t.v.) har ingen problemer med å vise sin glede over at forestillingen «Dødsvariasjonar» er kåret til den beste av alt som ble satt opp på nasjonalteatrene i Danmark, Sverige og Norge i fjor.
Hele Norges coronakart