Fosse ville ikke flytte inn i Grotten

- «Ikke faen» var det første jeg tenkte, sier forfatteren.

VAR USIKKER:  Forfatter Jon Fosse skal flytte inn i Grotten, men det da han fikk forespørselen var han usikker på om han faktisk ville det. Foto LILLEGÅRD/HENNING Dagbladet.
VAR USIKKER: Forfatter Jon Fosse skal flytte inn i Grotten, men det da han fikk forespørselen var han usikker på om han faktisk ville det. Foto LILLEGÅRD/HENNING Dagbladet.Vis mer

(Dagbladet): Klokka 11 i dag ble det klart at forfatter og dramatiker Jon Fosse flytter inn i Grotten etter Arne Nordheim og kona.

Det var kulturminister Anniken Huitfeldt som kungjorde den nye beboeren under en pressekonderanse i Grotten, Wergelandsveien 2, i dag.

- Ikke faen! Dagbladet møtte Fosse i Grotten få minutter etter at nyheten ble kjent.

På spørsmål om hva det første han tenkte var da han ble tilbudt å flytte inn i den ærverdige boligen, svarer Fosse:

- Ikke faen. Jeg ble skremt og litt redd. Jeg har en fin leilighet i Bergen, og har to barn der, sier forfatteren.

Men etter å ha tenkt seg om, valgte Fosse likevel å takke ja. Fosse mener det er «en ære» å få flytte inn i Wergelandsveien 2.

FÅR NYE BEBOERE:  Grotten i Wergelandsveien har vært komponist Arne Nordheim og hans kones bolig siden 80-tallet. I dag får vi vite hvem som blir den neste. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR NYE BEBOERE: Grotten i Wergelandsveien har vært komponist Arne Nordheim og hans kones bolig siden 80-tallet. I dag får vi vite hvem som blir den neste. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det var avgjørende for meg at det var et sted jeg kunne jobbe, og det er utrolig fint, hemmelig kott på loftet, sier Fosse, som fra nå av vil bo både i hovedstaden og på vestlandet.

Vil bo flere steder Til tross for fin leilighet i Bergen og hytte på Sogn, kommer Grotten til å være hans hovedbolig og hovedarbeidsplass.

- I alle fall offisielt, sier Fosse og smiler.

- Hvordan skal du fordele tida di?

- I prinsippet skal jeg ta en uke her og to uker på vestlandet. Også reiser jeg jo halve året, sier Fosse, som tror det kommer til å bli mer tid i Grotten med åra.

- Tar vare på familien Jon Fosse holdt selv Liv Ullmann som favoritt til å ta over Grotten, men kulturminister Anniken Huitfeldt var aldri i tvil.

- Jon Fosse var et åpenbart valg. Han er den kunstneren med størst anerkjennelse utenfor landets grenser, og representerer en kontinuitet i rekken av kunstnere som har bodd her før, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Huitfeldt er ikke bekymra for at Grotten ikke kommer til å bli nok brukt.

- Jeg er opptatt av at han, som alle andre menn, tar vare på familien sin, sier Huitfelt.

Gratulasjoner fra Samlaget Fosse har skrevet en rekke romaner, dikt og skuespill, og blitt tildelt flere priser.

Han er kjent for å skrive på nynorsk, og får nå gratulasjoner fra sitt forlag.

- I Samlaget er vi glade og stolte over den æren han blir vist med denne tildelingen. Siden Fosses debut i 1983 har Samlaget fått følge et produktivt forfattarskap i stor utvikling og utbredelse. Vi har sett en forfatter, som etter å ha etablert seg solid som romanforfatter, poet og barnebokforfatter, har gjort dramatiker av seg, og opplevd et internasjonalt gjennombrudd uten sidestykke i samtidslitteraturen, skriver Tom Skovdahl, Konstituert forlagsdirektør i Samlaget, i en pressemelding.

Dagbladet.no oppdaterer saken.