<strong>EU-PLAN:</strong> EUs nye klimaplan innebærer kraftig nedgang i behovet for gass - opptil 80 prosent nedgang innen 2050. Det er en plan Norge forgjeves har forsøkt å stoppe, skriver MDGs Eivind Trædal i denne replikken. Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
EU-PLAN: EUs nye klimaplan innebærer kraftig nedgang i behovet for gass - opptil 80 prosent nedgang innen 2050. Det er en plan Norge forgjeves har forsøkt å stoppe, skriver MDGs Eivind Trædal i denne replikken. Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Olje- og gassutvinning

Fossilt hører til fortida

EUs nye klimaplan innebærer kraftig nedgang i behovet for gass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg har kritisert Erna Solberg og Jonas Gahr Støres oljepolitikk, og får 4. april svar av Frp's Terje Halleland. Det får være greit. I dette spørsmålet er Frp, Ap og Høyre like som tre dråper olje.

Men i sitt tilsvar viser Halleland at han ikke har forstått teksten han forsøker å kritisere. Jeg påpeker at det ikke går an å forsvare all olje- og gassutvinning bare ved å fokusere på den teoretiske positive klimaeffekten som kan komme av at deler av norsk gasseksport kan erstatte kull.

Dette misforstår Halleland. Han tror jeg dermed sier at MDG ikke vil stoppe norsk gassutvinning. Det vil vi naturligvis. Det er, som jeg påpeker i min kronikk, også en myte at all norsk gass bidrar til å erstatte kull. Bare 31 prosent av gassen i Europa går til kraftproduksjon, og gass konkurrerer i økende grad med fornybar energi.

Det er korrekt at Storbritannia historisk har brukt gass til å erstatte kull. Men også her viser Halland at han enten ikke vil forstå, eller ikke forstår teksten han kritiserer. I Storbritannia synker nå gassforbruket, etter hvert som fornybare kilder vokser fram. EUs nye klimaplan innebærer kraftig nedgang i behovet for gass - opptil 80 prosent nedgang innen 2050. Det er en plan Norge forgjeves har forsøkt å stoppe.

Akkurat som Arbeiderpartiet og Høyre, lar Frp oljebransjen sette rammene for debatten. Dessverre for dem, er tiden i ferd med å løpe fra oljebransjen - og dermed deres egne selvmotsigende argumenter. Å stoppe utvinning av fossil energi er en selvsagt del av omstillinga til en grønnere framtid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer