Fossum, Staalesen og Loe på høstlista

Annerledes krim, nye vittige Loe-observasjoner om melankolske Saabye Christensen-noveller. Her er Bokklubben Nye Bøkers høstliste:

Levi Henriksen:

«Snø vil falle over snø

som har falt»

En historie om to predikantsønner, Dan og Jakob Kaspersen, som står hverandre nær. Da den ene dør, klandrer den andre seg selv for tapet av broren. Boka skildrer kjærligheten mellom de to brødrene i en varm roman som utspiller seg i et kaldt miljø i månedene desember til januar.

Gunnar Staalesen:

«Ansikt til ansikt»

I denne kriminalromanen spinnes Varg Veum inn i intriger med opphav i et raddiskollektiv i Bergen på 70-tallet. De tidligere ml-erne sitter nå i maktposisjoner i Bergen, og er lite pratsomme om 70-tallets hendelser. Ikke desto mindre blir det åpenbart at det som skjedde den gang har betydning for opptil flere mystiske dødsfall.

Lars Saabye Christensen:

«Oscar Wildes heis»

Årets novellesamling er langt lysere enn fjorårets «Maskeblomstfamilien», men med melankolsk klangbunn i kjent Saabye Christensen-stil. Her er fortellinger fra Saabye Christensens kjente univers: Frogner og Majorstua på 60-tallet. Men her er også mer moderne fortellinger, der bl.a. forfatterrollen kommenteres.

Erlend Loe:

«Doppler»

«Naiv.Super»-generasjonen har blitt voksen og tilbringer tida med å diskutere innredningsdetaljer på Maxbo. Hjemme ser barna på håpløse tegnefilmer, og livet er i ferd med å bli farlig A4. Loes helt, «Doppler», faller på sykkeltur i Nordmarka, og blir overveldet av stillheten i skogen. Han forlater kone og villa, og flytter ut i et telt like ved Sognsvann.

Karin Fossum:

«Drapet på Harriet Krohn»

Karin Fossum er ingen typisk whodunnit-forfatter. Hun er mer opptatt av omstendighetene rundt drapet. Tidligere har hun tatt for seg etterforskerens, offerets og de etterlattes psyke. Denne gangen følger hun drapsmannen, og utforsker hvorfor et drap begås. Hva driver et menneske til denne grusomme handlingen?

Unni Lindell:

«Rødhette»

En annerledes krim fra Unni Lindell. Lindell forlater politimannen Cato Isaksen og begir seg inn på et tema hun har vært opptatt av i mange år: kvinnens frykt. Lindell uttalte til Dagbladet i 2000 at: «De mannlige krimforfatterne mangler noe. Kvinner vet hva angst er. Vi skriver ut fra Rødhettes ståsted, mennene fra ulvens.» I denne romanen snur Lindell rollene på hodet: Rødhette inntar ulvens posisjon, og tar en blodtørstig hevn.

Anne Holt:

«Det som aldri skjer»

Dette er roman nummer to der Inger Johannne Vik er heltinnen i en Anne Holt-roman. Første gang hun dukket opp var i romanen «Det som er mitt» fra 2001. Kan man tenke seg mord som den ultimate risikosport - at man myrder for å kjenne seg nær livet? I Anne Holts nye roman vil en person konstruere det perfekte mord - som ikke lar seg løse.

Lista er ikke fullstendig, det kommer flere titler utover sommeren.