DEBATT

Fosterhjem er ikke alltid det beste

Barn og unge med behov for hjelp fra barnevernet får ikke den hjelpen loven forutsetter.

FOSTERHJEM: kan være et godt tilbud for mange, men ikke alle er rustet til omsorgsoppgavene, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FOSTERHJEM: kan være et godt tilbud for mange, men ikke alle er rustet til omsorgsoppgavene, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Barne-, likestilling- og inkluderingsdepartementet har nylig sendt ut på høring forslag om en kvalitets- og strukturreform i barnevernet. Barnevernsreformen dreier seg i hovedsak om ansvarsfordelingen mellom stat- og kommune på barnevernsområder som fosterhjems-, institusjons- og akuttilbudet, hjelpetiltak i hjemmet og utredning av sped- og småbarn. Spørsmålet om behovet for kvalitets- og kompetanseutvikling i barnevernet blir nok en gang reist, men heller ikke i dette reformforslaget blir det underkastet analyse eller forsøkt besvart. Hvor er politikernes vilje til å satse på barnevernet når medias søkelys er slått av?

Til sammen ca. 53.100 barn mottok hjelp fra barnevernet i 2014. Det er en økning på over 100 prosent siden 1993. I det daglige forsøker barnevernet å hjelpe barn og familier som sliter til å fungere og å få en bedre hverdag gjennom hjelpetiltak. All erfaring tilsier at det oftest gir de beste løsninger, men der det ikke hjelper må barnevernet gripe inn med omsorgsovertakelse, ca. 9600. Alvorlighetsgraden av problemene er at 40 prosent av alle barn med tiltak, både hjelpetiltak og omsorgstiltak, plasseres utenfor hjemmet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer