DEBATT

Debatt: Abortloven

Fosterreduksjon bør forbys og paragraf 2c bør endres

Selv om man er enig i prinsippet om kvinnens rett til å bestemme, så har dagens abortlov to viktige svakheter som bør rettes opp.

IKKE I PROPORSJON: Det brukes retorikk om angrep på kvinners rettigheter, formynderi, fare for abortturisme og massiv nedvurdering av kvinner i det sterke engasjementet for dagens abortlov.

Reaksjonene står ikke i proporsjon til forslagene som luftes, skriver innsenderne. Her fra en demonstrasjon for abortloven foran Stortinget i Oslo forrige mandag. Foto: NTB Scanpix
IKKE I PROPORSJON: Det brukes retorikk om angrep på kvinners rettigheter, formynderi, fare for abortturisme og massiv nedvurdering av kvinner i det sterke engasjementet for dagens abortlov. Reaksjonene står ikke i proporsjon til forslagene som luftes, skriver innsenderne. Her fra en demonstrasjon for abortloven foran Stortinget i Oslo forrige mandag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Norge er det et vidt spekter av syn på abort, fosterdiagnostikk og fosterets verdi gjennom svangerskapet. Heller ikke vi som skriver dette har sammenfallende syn.

Mange er tilfreds med dagens kompromiss, der kvinnen bestemmer selv uten å måtte oppgi grunn fram til og med uke 12, men må søke abortnemnd og begrunne valget deretter. Ordningen vekter kvinnens interesser og hensynet til fosteret, som får økende vern i takt med svangerskapets varighet.

Men også fra dette perspektivet har dagens abortlov to viktige svakheter som bør rettes opp.

1. Fosterreduksjon av friske fostre bør forbys. Da loven ble utformet på 70-tallet var såkalt fosterreduksjon – prosedyren der man reduserer antall fostre i et flerlingsvangerskap – ingen aktuell problemstilling. Navnet tilslører at det her er snakk om selektiv avliving av et eller flere friske fostre under en pågående graviditet. Dette er risikabelt for gjenværende fostre (selv om det, hvis det går bra, reduserer risikoen som hefter ved ethvert flerlingsvangerskap).

Stortinget har ikke tatt stilling til «tvillingabort» og Norge er i dag eneste land i Europa som offentlig praktiserer «selvbestemt» fosterreduksjon. Lovens smutthull bør tettes – fosterreduksjon av friske fostre bør eksplisitt forbys.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer