KVINNE PÅ KAMP: Noen mener at fotball er for både kvinner og menn. Det iranske presteskapet mener noe annet. Foto: AFP / NTB Scanpix
KVINNE PÅ KAMP: Noen mener at fotball er for både kvinner og menn. Det iranske presteskapet mener noe annet. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Fotball-VM i Russland

Fotball bak sløret

Iranske kvinner får ikke se herre-fotball hjemme. Men under VM i Russland kan de lette på sløret.

Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Da Iran møtte Spania i Kazan i går kveld var det mange iranske kvinner på tribunene. Det samme var tilfellet da Iran spilte sin første VM-kamp, og vant 1 - 0 mot Marokko, sist fredag i St. Petersburg. Iranerne var smilende og jublende til stede, og preget bybildet med å uttrykke stolthet for laget sitt, som til og med hadde vunnet sin første VM-kamp på 20 år.

Det var mange iranske kvinner som lyste opp byen med sine smil og sin glede. Mange av dem var helt uten slør. De var akkurat som andre supportere.

For en stund.

For iranske kvinnelige supportere er ikke som andre fotball-supportere. De får nemlig ikke lov til å se herre-fotball når de er hjemme i Iran. Kapteinen på det iranske landslaget svarte unnvikende på det delikate politiske spørsmålet på den obligatoriske pressekonferansen i Kazan i går.

- Å snakke om dette ville være respektløst mot turneringen, sa lagkaptein Masoud Shojaei, ifølge Reuters.

Selv om Shojaei tidligere har sagt at kvinner må få gå på kamper, er det et for hott tema å kommentere under VM. Det strengt konservative iranske presteskapet er nemlig kategorisk imot at iranske kvinner skal få se herre-fotball. De mener det er for frivolt, og ikke i overenstemmelse med islams lære.

Det hele begynte med revolusjonen i 1979. Da forbød presteskapet all sport, i sin første revolusjonære pietisme. Men virkeligheten innhenter alle revolusjoner, og etter hvert så ble fotball tillatt. Iran kvalifiserte seg til VM i Frankrike i 1998. Der vant Iran over erkefienden USA. Da eksploderte hovedstaden Teheran i en vill jubel som kom fullstendig overraskende på både presteskapet, og den politisk valgte ledelsen.

- Det var første gang etter revolusjonen at det iranske samfunnet viste en helt annen side. Det kom som et sjokk på regjeringen. Ingen hadde innsett at fotball var så populært. Og at så mange ville leve et annerledes liv, sier Ayat Najafi, en iransk filmmaker bosatt i Berlin, til Deutche Welle.

Siden har fotball blitt en av Irans store ideologiske markører. Kvinner har sett herre-fotball i Iran, men da forkledd som menn, noen har til og med tatt på seg skjegg. Men hvis de blir avslørt, får de til og med en kort fengselsstraff. Kvinnefotball får imidlertid iranske kvinner lov til å se. Men da må kvinnene på banen ha på seg sjal, mens de løper i varmen.

Om kvinner skal få se fotball har blitt en ideologisk merkestein som presteskapet - som bestemmer det meste i Iran - ennå ikke har villet flytte. Men her under VM i Russland får iranske kvinner både støtte laget sitt, og sett mannebein, så mye de orker. De gjør det til og med uten sjal. Også det som en protest mot forholdene hjemme.