Fotball i terrorens tid

Klikk for ingress.

Meninger

Når Norway Cup i terrorens tid enda en gang får lov til å være en oase av barnlig sommerglede, er det også en påminnelse om at denne fotballturneringen er blitt så mye mer. Arrangørene rundt Frode Kyvåg i Bækkelaget Sportsklubb var blant dem som la de første steinene i det som er blitt et stadig mer solid flerkulturelt norsk hus, og de har aldri falt for fristelsen til å mure seg inne i egen fortreffelighet. Hver eneste Norway Cup-turneringen blir brukt til å minne oss om at verden er stor og at hverdagene kan være vanskeligere for unger utenfor vår egen stuedør. Det er en bra påminnelse nettopp når vi de siste dagene synes at det uforståelige har trengt seg for brutalt inn i vårt fredelige samfunn.

Det er lett å bli kynisk i vurderingen av det enkle fredsarbeidet som en slik fotballturnering står for, men det er ikke spesielt klokt. Midt i en tid der vi forventer at noen andre skal ordne opp i alt det som er urett i verdenssamfunnet, legges mye av grunnlaget fortsatt av hvordan vi selv forholder oss til det som er fremmed. Hver sommer har Norway Cup gitt tusenvis av barn og unge en mulighet til å oppleve noe som er annerledes. Denne personlige opplevelsen er bra nok i seg selv.

Samtidig er det grunn til å ta vare på idrettens funksjon som nøytral møteplass. Nettopp idrettens ekstremt raske framgang som en felles internasjonal valuta, har preget verden de siste tiårene. Der står fotballen i en særstilling. Dette er selve det globale spillet med muligheten til å samle menneskeheten på tvers av ulik kultur. Med fotballens erobring av USA i sommer, er denne sportens verdensherredømme totalt. Det forplikter også hvordan fotballen blir brukt.

Derfor er det interessant å se Norway Cup-arrangørenes åpenhet opp mot det arbeidet som den britiske regjeringen har startet for å frata Russland fotball-VM 2018. Visestatsminister Nick Clegg mener dette er en passende avstraffelse for russernes våpenleveranser til opprørerne i Øst-Ukraina, og vil på det viset ramme Putins plan om å bygge Russland sterkt gjennom gedigne sportsarrangementer. Men uansett hvordan vi ønsker å straffe Putin, betyr slike aksjoner at vi svekker de felles globale møteplassene. Det er dårlig tenkt nettopp i terrorens tid. Der trenger vi heller flere lekeparadis som Ekebergsletta.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.