Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fotball-krasj

Stakkars Drillo, da. Egil Olsen fikk aldri en sjanse i Wimbledon. Han fikk til og med kritikk for klesstilen sin og for at han ikke raste og smalt med dørene når laget tapte. Fotballkulturkrasj de luxe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Ånden som gikk» het «Brennpunkt»-dokumentaren på NRK1 kl 22.00 i går. Den ulykkelige historien om Drillo og Wimbledon ble godt og ledig fortalt av Arild Aspøy.

Historien handlet altså om fattigmannsklubben, kjent for sin fandenivoldske lagånd og sine supportere. Men så kom Røkke, Gjelsten og Drillo. Og så kom først og fremst Stig Jakobsen.

Mye Stig

Den norske Wimbledon-supporteren Stig Jakobsen, musiker, journalist og student som bor i London, var Aspøys grep. Grepet var OK i starten. Men det ble altfor mye Stig. Og altfor lite klubb, Drillo, Røkke og Gjelsten. Hva skjedde egentlig?

Det ble mye snakk om lagånd, men dokumentaren klarte aldri å komme inn til konfliktens kjerne og klubbens hjerte.

Fotballdokumentaren var godt tenkt. Og underholdende. Men en skuffelse. Fordi den ikke bidro med noe nytt. Særlig fordi historien om Drillos fallitt nå er gammelt nytt. Programmet hadde faktisk for lite substans.

Skudd

Politiet skal ha fått melding litt før klokka 18.00: Skudd ble løsnet da en bil kjørte forbi en annen i Oslo sentrum. Det dreier seg trolig om et gjengoppgjør mellom pakistanske unge menn. Et oppgjør mellom den såkalte A- og B-gjengen.

Dagsrevyen meldte at en mann var pågrepet et stykke ut i sin sending. NTBs første melding gikk først ut klokka 20.37. Klokka 21.00 var TV2s dekning imponerende bred og pedagogisk. Reportere hadde snakket med opprørte vitner og politiet. Vi hørte dessuten Shahid Rasool, som soner 12 år for vold og trusler, si at han er mannen som kan skape fred. Og vi hørte Margreta Wolff fra Døgnkontakten si: For mange unggutter med innvandrerbakgrunn er det penger og flashy bil som betyr noe.

A-gjengen kjører visstnok alltid Mercedes, B-gjengen Ferrari og BMW, forteller TV2s reporter.

Mediedekning av gjengoppgjør, for eksempel bruken av tegneserie-kallenavnene på de to grupperingene, er på ingen måte uproblematisk. Omtalen kan bidra til å gi medlemmene status og større makt. Det høres kult ut med B-gjengen. Gutter som skyter på personer i biler, blir helter. I verste fall kan dekningen bidra til å hausse opp konflikter ytterligere, til ytterligere polarisering og mer vold. TV2 prioriterer stoffområdet. I går balanserte de bra.

[email protected]