Fotball-legenden tok Haugesund med storm

HAUGESUND (Dagbladet): Det er nesten litt søtt. Den 27. norske filmfestivalens største stjerne er den hardtslående fotballspilleren Eric Cantona, som ankom Haugesund i går til stor jubel.

I dag spiller han fotball med statsministeren. Glamourløvene i Cannes ville vel skuttet seg i smokingene.

For denne originale innledningen til en ukes filmfest på Vestlandet sier litt om at vi har med en på flere vis folkelig festival å gjøre - selv om kronprinsen står for den nødvendige pomp og prakt ved åpningen i kveld - og selv om festivalens ærespresident er vår største internasjonale stjerne, Liv Ullmann.

Bondevik og Cantona

Det er nå lite jåleri over evenementet ved Smedasundet, innrammet som det er av frisk sjøbris og fiskelukt:

I Cannes innbys man til diamant- og gullutstillinger. I Haugesund til vannskimoro i sundet. Bare til sammenlikning.

Også dagens celebre fotballmøte er av det godhjertede slaget. Kjell Magne Bondevik og Cantona stiller opp for sportsklubben Vard for å støtte dens arbeid med innvandrerbarn - og da kan vi bære over med at statsministeren driver valgkamp samtidig.

Cantona har på sin side en film å fremme. «Sommer i Loire» deltar i hovedprogrammet, og om franskmannen nær sagt sin vane tro slår også på lerretet, så har filmen et ganske annerledes varmt gemytt enn det han er kjent for.

Hovedprogrammet i festivalbyen er folkelig i den forstand at det består av filmer vi alle får se utover høsten, og Haugesund-publikummet kan altså se dem først av alle.

Utenfor Hollywood

På menyen står to norske filmer: Nils Gaups «Misery Harbour» åpner det hele, mens Thomas Robsahms «S.O.S» avslutter uka fredag. For øvrig et bredt internasjonalt tilsnitt - med amerikansk, svensk, dansk, japansk, jugoslavisk og finsk film - for å nevne litt. Flere godbiter fra Cannes-festivalen, som Jim Jarmuschs «Ghost Dog,» Atom Egoyans «Felicias reise,» Takeshi Kitanos «Kikujiros sommer,» og den som delte Cannes i kraftige elsk- eller hatleirer - Bruno Dumonts «Mennesket.»

Antakelig ikke for dristig å tippe at Julia Roberts og Richard Gere vil trekke publikum med «Runaway Bride», eller at Søren Kragh-Jacobsen vil vekke nysgjerrighet med det siste danske Dogme-prosjektet, «Mifunes siste sang».

At Haugesund byr på eget barnefilmprogram og dessuten viser uavhengig amerikansk film plukket fra Sundance-festivalen, Robert Redfords hjertebarn, er viktig og bra. Blant disse: «The Blair Witch Project», billigprodusert skrekkfilm med kultstatus.