INGEN FOTBALLFRUE:  Ann Coulter, konservativ spaltist og provokatør, mener fotball -  slik den arter seg under Brasil-VM -  er uamerikansk. Foto:AP / NTB Scanpix
INGEN FOTBALLFRUE: Ann Coulter, konservativ spaltist og provokatør, mener fotball - slik den arter seg under Brasil-VM - er uamerikansk. Foto:AP / NTB ScanpixVis mer

Fotball og forfall i USA

USA er ute av fotball-VM. Gudskjelov!

Kommentar

Fotball er naturstridig, i hvert fall for amerikanere, ifølge den erkekonservative kommentatoren Ann Coulter. Nå har hun ertet på seg halve USA med en lang tirade publisert på egen nettside og gjengitt - og kommentert - i nesten alt som finnes av sosiale media.

Problemet med Ann Coulter - synes mange - er at ingen vet når hun erter. Ligger det noe farlig, rasistisk, fremmedfiendtlig eller beint fram fascistisk under her?

«All gryende interesse for fotball er et tegn på landets moralske forfall». Slik er tittelen på Coulters bombe som ble kastet inn i mengden av uskyldige fotballfans under VM i Brasil nå. Det var før Belgia slo ut amerikanerne, altså mens USA-kampene samlet bortimot 20 milloner tv-seere. Fotball, eller «soccer» som det heter på de kanter, er jo en relativt ny sport i USA. Der er «football» noe som foregår med både armer og bein kamuflert i tykt polstrede klær, og helst i klynger oppå en ball som ikke engang er rund.

Hun er temmelig utilslørt i sin mccarthyisme når hun påpeker at fotball er uamerikansk virksomhet: «Hvis flere ?amerikanere? ser på fotball i dag, er det bare på grunn av den demografiske endringen etter Teddy Kennedys immigrasjonslover fra 1965.

Jeg lover deg: Ingen amerikaner med en oldefar som er født her, ser på fotball. Vi kan jo bare håpe at disse nye amerikanerne, i tillegg til å lære engelsk, vil droppe fotballdyrkingen med tiden.»

En av årsakene til at fotball er så uamerikansk, ifølge Coulter, er at det dreier seg om lagspill. Amerikanere dyrker individualisme. Fotball har «ingen helter, ingen tapere, ingen som holdes ansvarlig og ingenting som er egnet til å lage skrammer på et barns skjøre selvfølelse,» påstår Ann Coulter, som her ikke bare avslører sin mangel på barnefaglig kompetanse. Hun klarer heller ikke å tøyle sin forakt for den velgergruppa som i amerikansk politikk går under betegnelsen «soccer moms».

«Soccer moms», eller fotballmammaer, er kjent for å være liberale. De er Republikanernes største hodepine fordi de verken er menn, rike eller sosialt konservative. De har tvert imot en hang til å stemme på Demokratene. Og når de kjører sitt avkom til «soccer»-kamper, skjer det gjerne i trygge europeiske biler av typen Volvo. Og hva verre er, de liker fotball fordi den krever så minimalt med atletisk talent at jenter og gutter kan spille sammen.

Ikke desto mindre, fotball er den sporten som øker mest blant amerikanske barn av begge kjønn, så Ann Coulter slåss mot vindmøller.

På ett punkt kan hun likevel ha noe for seg: «Hvis Michael Jackson hadde behandlet sin kroniske søvnløshet med en tape fra Argentina mot Brasil, i stedet for Propofol, hadde han fortsatt vært i live».

Rødt kort til Coulter? Nei , blått!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.