Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fotball, politikk og kommers etikk i Saudi-Arabia

Bayern München kunne spilt en viktig rolle.

Debattinnlegg

Bayern München, en av de rikeste fotballklubbene i verden, skal ha betalt 2.3 millioner dollar - sponset av Volkswagen - for å spille en treningskamp mot Al- Hilal i Riyadh i Saudi-Arabia for knapt ei uke siden. Da klubben returnerte til Tyskland, fikk den kritikk både av fans og politikere, fordi klubben ikke hadde markert støtte til den saudiske bloggeren, Raif Badawi. Han ble som kjent dømt til 1000 piskeslag, 10 års fengsel og en bot på 175 000 pund i mai 2014 for å ha diskutert forholdet mellom religion og politikk på sin blogg. Etter planen skal han få 500 piskeslag i 20 uker hver fredag fra og med 9. januar. Nye piskeslag er imidlertid utsatt, fordi sårene etter den første runden ikke skal ha grodd tilfredsstillende.

Ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung skal trener Pep Guardiola ha unnskyldt seg med at klubben reiste for å spille fotball for tilskuere. Her er kvinner bannlyst på fotballkamper. Tidligere president i Det tyske fotballforbundet og medlem av FIFAs lovgivende komité, Theo Zwanziger, skal ha sagt til den tyske avisen at klubben følger en kommers etikk. Det er en skam, men det overrasker meg ikke. Før kampen i Saudi-Arabia deltok laget i en treningskamp mot Qatar All Stars i et land, som heller ikke støtter menneskerettigheter verken i arbeid eller i fritid. Også her ser parolen kommers etikk og politikk ut å styre klubbens treningspraksis.

Fotball kan være en viktig maktfaktor under politiske kriser, fordi denne idretten har slik klangbunn hos folk i alle verdensdeler. Også i Midtøsten gir historien oss masse eksempler på det. På grunn av all kritikk mot elendige arbeidsforhold for gjestearbeidere som bygger stadioner til verdenscupen i 2022 i Qatar, er diskusjonen i full gang om bedre arbeidskontrakter. Under Tahrir-demonstrasjonene i Egypt i november 2011, snakket jeg med fotballspillere fra Ultras, som hadde laget en jernring for å støtte demonstrantene mot Mubaraks regime. Foreløpig er kritikk fra fotballklubber i Midtøsten under nyhetsradaren, men hvis kampen for menneskerettigheter og bedre arbeidsforholds blusser opp igjen, trenger de også støtte fra europeisk idrett.