<b>ENGASJERTE:</b> Bildet spredte seg lynraskt i sosiale medier og ble til en rekke gode vitser mot Gauland.  Foto: Christian Charisius / dpa / NTB Scanpix
ENGASJERTE: Bildet spredte seg lynraskt i sosiale medier og ble til en rekke gode vitser mot Gauland. Foto: Christian Charisius / dpa / NTB ScanpixVis mer

Fotball, rasisme og baller

Rasistiske politiske uttalelser og en balleluktende landslagstrener har ført til utallige avisoppslag og nettvitser de siste ukene.

Kommentar

BERLIN (Dagbladet): EM er i full gang og i Tyskland er nå det meste av Merkel-snakket byttet ut med fotball-snakk. Ikke at de snakker så mye om det rent fotballtekniske, tyskerne er sikre på å i hvert fall komme til finalen. Men de siste ukene har rasistiske politikere og balleluktende landslagstrenere ført til utallige avisoppslag og nettvitser.

Landslagstrener Joachim Löw har en enormt høy stjerne her i Tyskland, han får mange frierbrev i uka og før VM i 2014 brukte tyskerne mye tid på å diskutere om han hadde parykk. Det har han nok ikke, «håret mitt har alltid falt sånn», var Löws kommentar, og siden han også har blitt modell for det tyske tradisjonsmerket Nivea Man har de nok undersøkt dette nøye. At nettopp denne elegante og veltrente treneren derfor skulle bli filmet mens han tar seg i skrittet og deretter lukter på fingrene er derfor litt ekstra tungt for tyskerne. Riktignok har tyskerne blitt konfrontert med Löws anormale vaner før, i VM dreide det seg om busespising. Det ble dømt innafor, tross alt må man ta til seg næring i løpet av 90 stressende minutter. Men i år gikk han nedenfor beltestedet, og det ble ikke tatt godt imot. Så pinlig var det at det tyske fotballforbundet protesterte til UEFA. Nå har Löw måttet forklare seg, etter å først ha blitt forsvart av Lukas Podolski. Så da er vel saken lagt død, men det alle fortsatt lurer på er om han lukter Nivea Man der nede.

Det var nemlig en annen sak som stinket betraktelig mer rett før EM.

En representant for det høyreradikale partiet Alternative für Deutschland, den konservative herren Alexander Gauland, uttalte for en stund siden de bevingede, og overhodet ikke rasistisk mente ordene: «Folk liker Boateng som fotballspiller, men de vil ikke ha en Boateng som nabo.» Med det mente han åpenbart å ... nei, jeg vet sannelig ikke hva han kunne ha ment hvis det ikke var rasistisk. Jérôme Boateng er født og oppvokst i Berlin med ghanesisk far og tysk, blond mor. Uttalelsen vakte stor harme i Tyskland og det var en smilende Boateng som etter den siste treningskampen før EM viste til alle bannerne på tribunene med «Vi vil ha deg som nabo, Boateng!»

Men dette hadde nok ikke gått inn hos herr Gauland, fotballsupportere er tross alt ikke alle tyskere, det kunne være mange igjen som fortsatt ville vært skeptiske til å få en steinrik, dritkjekk og topptrent fotballspiller som nabo.

Boatengs redning på streken i kampen mot Ukraina fikk derfor disse store politisk-poetiske dimensjonene som gjør at journalister og forfattere elsker fotball. I en manøver som var helt uten tanke på hvor egen kropp kunne lande på jernrør ofret han seg for Tyskland og forhindret scoring.

Bildet spredte seg lynraskt i sosiale medier og ble til en rekke gode vitser mot Gauland. To dager etterpå deltok Boatengs søster i et talk show og fortalte om rasismen de hadde opplevd i barndommen og hvor mye det hadde såret Jérôme på fotballbanen som liten.

10-0 til Boateng vs Gauland, i denne runden, altså. Så får vi håper tyskerne husker dette også etter EM, og ikke bare landslagstrener Löw og ballesniffingen hans.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.