ANSVARLIG:  FIFA-president  Sepp Blatter.
ANSVARLIG: FIFA-president Sepp Blatter.Vis mer

Fotball uten ball

Best at fotballens organer løser striden og blir kvitt Blatter.

Meninger

Fotball er verdens største idrett, omgitt av hengivenhet, sterke følelser og en enorm sosial kraft. Som idrett har fotballen grensesprengende kvaliteter fordi den forener på tvers av økonomiske, nasjonale, etniske og kulturelle skiller. Å bevare og utvikle disse kvalitetene må være den fremste oppgaven for dem som er satt til å styre fotballens øverste organer. Slik er det ikke blitt. Fotball uten ball er i stedet preget av en frastøtende pampe- og korrupsjonskultur. Gjenvalget av den omstridte lederen Sepp Blatter på FIFAs siste kongress bekrefter dette, og viser en dyp splittelse innad i organisasjonen.

Påstander om korrupsjon har vært kjent lenge før FBI for noen dager siden slo til mot flere profilerte FIFA-personligheter. Allerede i 1986 avdekket nyhetsmagasinet Newsweek at det angivelig foregikk et korrupt spill om TV-rettighetene til VM i Mexico. Gang på gang har det kommet fram opplysninger som tyder på korrupsjon, smøring og mistenkelige pengetransaksjoner. Men Sepp Blatter har alltid klart å styre unna.

Kanskje klarer Blatter det igjen. Kanskje har han selv ikke befattet seg med korrupsjon. Det er likevel ikke avgjørende. Som øverste leder er han ansvarlig for den kultur og de holdninger som preger den organisasjonen han leder. Blatter er blottet for troverdighet når det gjelder det påtrengende behovet for å rydde opp i FIFAs interne affærer. Samtidig får han knallhard motstand bl.a. fra det europeiske fotballforbundet UEFA, noe som vil forsterke splittelsen. I denne situasjonen kan fotballens hovedsponsorer, kanskje også noen TV-selskaper, kjenne sin besøkelsestid og markere at nok er nok. Hvis sponsorene setter makt bak kravet om endring, kan Blatter-epoken raskt være over.

Det beste er likevel at fotballens organer løser striden og på egen hånd blir kvitt Sepp Blatter. Det gjelder også de norske fotballtoppene som til slutt tvilte seg fram til å være mot Blatter. Vi forventer at folk som Yngve Hallén, Kjetil Siem og Jan Åge Fjørtoft - som alle er flinke til å snakke om fair play, inkludering og fotballens evner som internasjonal brobygger - bruker hver eneste arbeidsdag framover til å påvirke til endring gjennom alle relevante kanaler.