Fotball uten fest

Fem timers fotballmaraton på TV2 den siste mailørdagen. Formidlet med et alvor som spillet på banene ikke kunne kvittere for. Men når sendingen er slutt, er seertallene allerede sikret og reklamekronene innkassert.

På en slik dag heller ingen kvikkaspåfunn fra den lett snøvlende moroklumpen Frithjof Wilborn i studio, snarere et feststemt alvor. På slike dager skal TV2 ha igjen sine utlegg til senderettigheter og den slags. Og to landskamper etter hverandre er litt av en bonanza for kanalen, det gir plass til over ti reklamesendinger uten å skifte tema for kvelden.

Feige spillere

Men resten av underholdningen ble det så som så med. Her skulle England- Brasil på selveste Wembley være «oppvarmingskamp» til Norges møte med Slovakia på Ullevaal. Den første kampen ble imidlertid et langt gjesp for TV-seerne. Og selve matineen var heller ikke noe å skryte av. Vi trodde vi skulle få se en gjeng norske spillere som ville blø litt for å være i førsteelleveren til landslagstrener Semb. Men i vestlandsværet på Ullevaal kom det i stedet en gjeng på banen som for enhver pris ville unngå skader, slik ekspertkommentator Ivar Hoff helt korrekt påpekte. I likhet med oss ble han forskrekket da 75-millionersproffen John Carew i det 74. minutt presterte å bomme på mål fra én meters hold. Det var heller ingen formildende omstendighet at han var i offside.

Likegyldig

Under festforestillinger kan TV-kommentatorene si omtrent hva de vil, det eneste TV-seerne ønsker seg, er begeistring. På bleke kvelder som i går har TV2 et fortrinn ved å ha en tydelig sidekommentator. Ivar Hoff kommer med noen klare meldinger underveis. At vi forventer så mye og får så lite igjen, må noen sette et navn på.

Men ellers blir det jo mye kaldprat, da, i løpet av en nitti minutters fotballkamp. Rådet til Hoff og Lersveen bør derfor være: Det er direktesendt TV dere refererer, gutter. Derfor går det an å tie stille innimellom.

Når vi hjemmesittende forståsegpåere blir bedt om å ringe TV-kanalen og si vår mening, vil vi gjerne fortsette å stemme på Norges beste spiller. Hvem som skal være midtbanedirigent under EM, får heller være opp til Nils Johan Semb. Men det er Fotballforbundet som får gult kort for å la Bjarne Brøndbo synge nasjonalsangen uten akkompagnement. Sinsen skoles musikkorps tilbake, takk!