Fotballbarn og fotballsjefer

Det er tid for et idrettens barneombud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LSK-MANAGER

Jan Åge Fjørtoft og klubbdirektør Morgan Andersen (Lyn) ønsker å ta et oppgjør med barneidretten, og allsidighetstanken i norsk idrett. Med dette ønsker de ikke bare å ta et oppgjør med barneidretten, men også med idrettens verdigrunnlag. Norsk idrett skal tuftes på positive verdier, som glede, mestring, fellesskapsfølelse osv. Vi vet at medaljen også har en bakside. Internasjonale studier viser at seleksjon ut fra fysisk modenhet starter allerede ved 5-12-års alderen, og gavner de som er født tidligst på året (Musch, 2005, Grondin, 2005 og Peterson, 2004). Grunnproblemet er at slike prosesser også legger grunnlaget for seleksjon videre i systemet. Disse forholdene er spesielt beklagelige når en vet at en må regne med store forskjeller i fysisk vekst og modning i denne alderen.

En av de største utfordringene vi står overfor i dag er den generelle nedgang i fysisk form blant barn og unge. Framfor tidligere spesialisering bør vi lete etter flere varianter for å få økt styrke, koordinasjon, balanse og utholdenhet i de tidligste årene,- gjerne med ball. Å vinne, eller å bli best, kan være noe alle ønsker, men det er måten, prosessen på vei mot målet, som er avgjørende for den helhetlige utviklingen i et livsløpsperspektiv. Ingen blir god alene, det er alltid et miljø av jevnaldrende «bak». Framfor større fokusering på enkeltindividet, slik Fjørtoft foreslår, bør relasjonelle ferdigheter og felleskapsfølelsen styrkes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer