Fotballdebatten i TV2

SPILLESTIL: Etter at TV 2 er blitt «fotballkanalen», ser jeg mye på TV 2. Jeg gleder meg hver uke over gode fotballsendinger. Mange dyktige folk i kanalen bidrar til dette. At TV 2 også tar tak i fag og inviterer til debatt er også kjempebra. Denne uka ble jeg for andre gang invitert av TV 2 for å diskutere spillestil.

Og for andre gang opplever jeg at TV 2-medarbeidere går i strupen på meg med stygge personangrep. Første gangen var det Davy som skjelte meg ut og kalte meg bl.a. for brønnpisser på direkten. Denne uka var det Bengt Eriksen som glemte saken et øyeblikk for å fortelle hva han syntes om meg som person. Når jeg blir bedt om å delta i slike debatter i TV2 har jeg en følelse av å måtte stå til ansvar for all den dævelskapen vi drev med på nittitallet.

Det var i alle fall veldig tydelig hva Bengt Eriksen mente om landslaget på nittitallet. Etter at motstanderne knekte koden i Drillostilen var det ikke mye igjen, og kodeknekkinga var som følger: når motstanderne skjønte at de skulle trekke seg unna Jostein Flo og i stedet plukke opp annenballen var drillofotballen avslørt. Dessuten ble landslaget avkledd i 2 VM-sluttspill, mente Eriksen. Holdningen til landslaget på nittitallet ble forsterket av makker Arild Stavrum som forklarte Norges 2 annenplasser på FIFA-rankingen med at vi spilte mot så mange dårlige motstandere. De siste 30 hjemmelandskampene under Drillos endte med 20 seire, 10 uavgjorte og 0 tap. Tar man en titt på disse 30 motstanderne ser man tydelig hva slags holdning disse TV2- medarbeiderne har til nittitallets landslag. Fakta, dvs. resultatene, viser at vi var best på slutten av perioden, så når ble koden knekt?

Jeg karakteriserte Eriksens analyse av landslaget på nittitallet til å ligge på Tufte-nivå, for øvrig et uttrykk jeg har stjålet fra en annen TV 2-medarbeider. For å sjekke om analysen til Bengt Eriksen har noen støtte i fagmiljøet, har jeg spurt flere kompetente trenere. Den eneste innvendingen jeg fikk var at jeg sannsynligvis har undervurdert Tufte.

Dette er ikke noe krampaktig forsøk på å forsvare alt som ble gjort på nittitallet. Det ble gjort feil, men det ble jobbet grundig for å være i kunnskapsfronten, og spillestilen ble diskutert og justert hele veien. Det er i den sammenhengen en noe flåsete karakteristikk av Eriksens forenklede analyse må forstås. Men for all del, jeg stiller gjerne i diskusjoner om fotball i TV2 ved en senere anledning, men da må vi snakke sak og ikke person.