Fotballen trenger en etisk debatt

Kanskje gir pengegaloppen i fotballen grobunn for at en andredivisjonsspiller lar seg friste av noen titusener for å score et selvmål.

ENORME SUMMER: Emmanuel Adebayor ble lånt ut til Tottenham fra Manchester City, men de subsidierer lønnen hans med 950 000 kroner i uka. «Hvordan er det for en norsk spiller i andredivisjon, med en lønn på 3000 kroner i måneden, å lese om pengestrømmene internasjonalt?» spør Arild Stavrum. Foto: Ben Stansall / AFP / NTB Scanpix
ENORME SUMMER: Emmanuel Adebayor ble lånt ut til Tottenham fra Manchester City, men de subsidierer lønnen hans med 950 000 kroner i uka. «Hvordan er det for en norsk spiller i andredivisjon, med en lønn på 3000 kroner i måneden, å lese om pengestrømmene internasjonalt?» spør Arild Stavrum. Foto: Ben Stansall / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg ga tidligere i år ut krimboka «Golden Boys» fra fotballmiljøet. Et av temaene i den er kampfiksing. Men dette var jo svartmaling av forholdene i fotballen, fikk jeg blant annet høre. Etter de siste dagenes avsløringer har jeg sjelden vært like fristet til å bruke uttrykket, «hva var det jeg sa».

Jeg har selv aldri blitt tilbudt penger for å fikse kamper. Ei heller har jeg vært spesielt interessert i gambling, men jeg vet konkret at det har skjedd, og jeg har stusset på situasjoner i kamper jeg både har sett og spilt.

Første gang jeg hørte om temaet var da en gammel lagkamerat av meg ble proff i en utenlandsk liga. Han ringte meg og sa at neste kamp kom til å ende uavgjort. Det hadde de fått uttrykkelig beskjed om. Jeg trodde det var en spøk, men sjekket selvsagt resultatet. Og ganske riktig. Det ble uavgjort. Jeg ringte kameraten min og han fortalte om kampen. Alle spillerne hadde gjort som befalt, utenom én. Han prøvde desperat å score. Dette ville han ikke være med på. Men i en fikset kamp, der trenerne var med på det, skjedde det uunngåelige. Spilleren ble byttet ut. Det var lite han kunne gjøre fra benken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer