FORVIRRINGEN: Jeg vet ikke hva, hvem eller hvor. Fotballens uoversiktlighet bryter meg ned, hele VM-måneden gjennom. Foto: NTB scanpix
FORVIRRINGEN: Jeg vet ikke hva, hvem eller hvor. Fotballens uoversiktlighet bryter meg ned, hele VM-måneden gjennom. Foto: NTB scanpixVis mer

Fotball

Fotballens evige mysterium

Hvordan vet dere alle reglene?

Det var nettopp VM, og jeg har tatt meg i å undre på hva greia med fotball egentlig er. Først, fremst og viktigst er det totalt uoversiktlig.

Hvor kommer fotballelskernes kunnskap fra?

Jeg har forsøkt mange innganger. Der jeg tidligere bare så på skjermen der en grønn matte full av menn lyser mot meg, har jeg i det siste prøvd å følge med på ballen, og se hvor den drar. All den tid jeg vet den skal i mål, fungerer det til en viss grad – jo nærmere mål ballen er, jo mer spennende er det, liksom.

FELLESSKAPET: Kontraskjæret er sommerens høydepunkt for øl- og fotballglade. For meg blir utenforskapet komplett. Foto: NTB scanpix
FELLESSKAPET: Kontraskjæret er sommerens høydepunkt for øl- og fotballglade. For meg blir utenforskapet komplett. Foto: NTB scanpix Vis mer

Men så går det så jæskla fort. Jeg kan følge med jeg, men ballens tempo, og spillernes kamp om å få tak i den, gjør det til en kamp. I det øyeblikket noen begynner å sloss om den ramler jeg av lasset. Det ultimate kaos utspiller seg på skjermen, og plutselig blåser dommeren. Hvorfor?, spør jeg.

Ingen svarer. Spenningen kan måles i luftfuktighet, men jeg skjønner ingenting.

Dette VM-et har jeg prøvd å skjønne greia med fotball mer enn noen gang før. Følge ballen-prinsippet fungerer jo, men bare et stykke på vei. Og det er altså når jeg ramler av at klimakset oppnås.

Hvor har folk lært dette? Jeg tror ikke min relativt oppegående hjerne bare ikke skjønner noe alle andre skjønner. Har ALLE gått fotballskole? Når jeg diskuterer fotball får jeg ofte høre at «dette kan til og med JEG». Forvirringen dobles av utenforskapet.

Kan kommentatorene forklare spillet bedre? Når noe er offside, kan man da ta en kjapp runde på hva offside egentlig er? Sånn de gjør i nyhetene, når de introduserer bakgrunnen for saken, så alle kan følge med selv om man ikke har fulgt med hele veien.

Det er det samme med corner. Jeg vet at «corner» betyr «hjørne», men forståelsen stopper egentlig der.

Det burde jo være i alle fotballfans’ interesse å la flere bli interessert i fotball. Foruten lengre ølkø og potensielt vanskeligere tilgang på billetter, kan jeg ikke skjønne noe annet.